Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

var badhusparken.jpg
Så här ser det vildvinstorn ut som Vara kommun tänker bygga i Badhusparken. Bakom förslaget på skissen står konstnärerna Thomas Bernstrand och Albin Karlsson.

Badhusparken får 16 meter högt torn

Badhusparken i Vara ska få ett 16 meter högt vildvinstorn. Tornet är en del av projeketet Lyskraft och kommunens strategi att göra konsten synlig

I fredags togs det officiella tilldelningsbeslutet om att anta förslaget från konstnärerna Thomas Bernstrand och Albin Karlsson och i budget finns fem miljoner avsatta till Badhusparken i projektet Lyskraft. Det innebär att tornet skulle kunna börja byggas i vår om allt går enligt planerna.

Enligt skissen handlar det om en stålkonstruktion med spiraltrappa. Tornet som ska stå i den södra delen av parken ska enligt planerna vara beväxt med vildvin.
— Men hittills har vi en skiss att utgå ifrån, detaljerna kommer säkert att justeras, förklarar kulturstrateg Gunlög Thorstensson.

Liksom för stationshuset har kommunens gestaltningsråd spelat en viktig roll i valet av konstverk. På deras rekommendation har kommunen alltså gjort valet.
— Det har handlat om att Vara vågar och i Vara ser vi lite längre, säger Gunlög Thorstensson.

Meningen är att parken ska utvecklas ytterligare. I ett pressmeddelande skriver kommune att "visionen är att Badhusparken i Vara ska bli en plats för alla, allt från boulespelande äldre via kickboardåkande unga till gungande småbarn. Men det blir också en vacker plats som kan betraktas så väl på avstånd som från en skön solstol under ett träd eller varför inte från toppen av vildvinstornet."

Konstnärerna Thomas Bernstrand och Albin Karlsson har fått inspirationen till sitt förslag vid ett besök på orten. De citeras i kommunens presmedelande.
”Vid vårt besök i Vara blev vi inspirerade av kommunens progressiva och tillsynes lättfotade arbete. Att till exempel ge ungdomar möjlighet att kunna resa från staden genom subventionerade åkkort eller ta kommunalanställda på utlandsvistelse visar på självförtroende, kreativitet och tillit.

Kommunen ska berättar mer om satsningen på en pressträff tisdagen den 22 december.

Mest läst