Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Biltema kommer till Lidköping

Efter fyra år av förhandlingar är det klart – Biltema kommer till Lidköping. Samtidigt öppnar politikerna för fler butiker på Kartåsens industriområde i framtiden.

Den första kontakten togs 2011, när Biltema funderade på att öppna en butik i Skara. Sedan har buden om reservdelsjättens planer för Lidköping varit många. På måndagen blev det offentligt att Biltema hittat den mark man länge letat efter. Kedjan kommer att bygga en butik där Mc-konsult, som får hjälp att hitta en ny lokal, ligger i dag.
– För oss är ett trafikorienterat läge väldigt viktigt, vi räknar inte bara med kunder från Lidköping, säger Anders Selfors, etableringsdirektör på Buffin real estate, företaget som köper mark och bygger varuhus åt Biltema.

Affären löser sig genom att Biltema köper marken, som i dag ägs av Alf Almqvist. Dessutom köper kedjan en mindre bit mark av kommunen. Anledningen till att Lidköping i slutändan gick före Skara var framför allt läget, berättar Anders Selfors.
– Handelstraditionen är stark i Lidköping. Skövde (där Biltema redan har en butik, reds. anm.) ligger nära Skara och många Skarabor åker åt båda hållen eftersom Lidköping har en levande centrumhandel. Sett till potentiella upptagningsområden ligger Lidköping väldigt bra till, säger han.

Anders Selfors tycker att Biltemas etablering i Lidköping är något som hela stadens handel tjänar på.
– Det hjälper stadens försäljning totalt. Det blir en mer komplett handel och det finns ingen anledning att åka någon annanstans.

Peter M Larsson, vd för det delvis kommunala näringslivsbolaget Tillväxt Lidköping, är inne på samma spår.
– När det gäller magneter i handeln nationellt sett kommer Systembolaget först, sedan Ikea och därefter Biltema. Det här kommer att få betydelse för Lidköping. Nu behöver inte invånarna i kranskommunerna åka till Skövde eller Uddevalla, de kan åka hit istället, säger Peter M Larsson.

Det kan dock dröja innan Biltema öppnar portarna i Lidköping. På måndagen kunde ingen ge något närmare besked om öppningsdag.
– Först ska planarbetet bli klart, projekteringen genomföras och så ska det byggas, säger Peter M Larsson.

Kommunalrådet Kjell Hedvall (S) och oppositionsrådet Bertil Jonsson (M) är nöjda med att Biltema till slut kunde hitta en lämplig plats i Lidköping. Placeringen var avgörande efter att planerna på ett nytt handelsområde på andra sidan Skaravägen mötte motstånd från en politisk majoritet.
– Det här är ett bra läge som ligger så nära Änghagen som möjligt. Det gjorde det möjligt att nå politiska lösningar, säger Bertil Jonsson.

När 44:an får en ny sträckning blir vägen mellan Änghagen och Kartåsen lokalgata. Kjell Hedvall och Bertil Jonsson påpekar att det kommer att göra det lättare att få en tydlig koppling mellan områdena.
– Då försvinner trafikhindren som finns i dag, säger Bertil Jonsson.

Samtidigt öppnar politikerna för att fler butiker kan öppna bredvid Biltema i framtiden.
– Det finns en rad intressenter. Eftersom Biltema är tvåa efter Ikea så är det en dragare, det går inte att komma ifrån, säger Kjell Hedvall.

Men, påpekar han, Kartåsen blir inte platsen för någon galleria.
– Den gamla politiken ligger fast. Det är ett område för större etableringar. Vi ska inte ha några gallerior med små butiker som kan konkurrera med centrum, säger han.

Mest läst