Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Christer Byström

Christer Byström, Lidköping, har avlidit i en ålder av 86 år.
På Lidingö den 14 juli 1923 föddes en liten parvel som var kreativ i överkant och hade en stor portion humor. Närmaste omgivningen fick stå ut med mycket, som när Christer stoppade sina japanska dansmöss i fickan på sin fars uniform när han skulle gå på galamiddag. Till historien hör att bordsdamen inte var överförtjust i möss.
Christer tog värvning vid K1, Livgardets dragoner, den 1 november 1940 och förblev yrkesbanan trogen fram till 1989 då han gick i pension från flygvapnet med majors grad. Mellan 1967 0ch 1987 tjänstgjorde Christer vid F7 Skaraborgs flygflottilj som chef för frivilligavdelningen.
Som person var han märkt både fysiskt och psykiskt av sina upplevelser i främlingslegionen där han tjänstgjorde 1951-56. Han tillhörde den lilla skara som tog sig levande ut från slaget vid Dien Bien Phu 1954 i dåvarande Franska Indokina. Han deltog även i stridigheter i Algeriet. Sviterna bestod bland annat av en granatsplitterskada i vänster hand och malaria som följde honom resten av livet. Christer deltog även i den svenska delen av FN-operationen i Kongo 1961-63 som teknisk chef vid N'Djili airport. Totalt blev han dekorerad 14 gånger, av dessa var sex medaljer franska varav två så kallade krigskors.
Mat, fotografering och hästar var hans stora intressen, detta gick som en röd tråd genom hela livet. Han var aktiv både som tävlingsryttare och på senare år domare i olika tävlingsdiscipliner inom hästsporten.
Christer efterlämnar sin hustru Inga och sina två barn Elisabeth och Sten med familjer.


Mest läst