Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

lan
Rasmus Lindell, Bengt Torstensson och Andreas Svanström i Lidköpings dataförening vill bredda verksamheten, locka fler medlemmar och arrangera stort lan i Lidköpings nya arena.

Dataförening vill locka 2 000 lanare till arenan

Lidköpings dataförening vill locka fler medlemmar, få igång studiecirkelverksamhet och hoppas i framtiden kunna arrangera lan med upp till 2 000 deltagare i den nya arenan.

För många är föreningen känd för sina lan. 29 sådana har det blivit under åren – i Idrottens hus, Dalängskolans matsal, Rudenschöldskolans gymnastiksal, Rotundan i Folkets park och på Parketten. Nu vill föreningen göra sig känd för fler med en bredare verksamhet.
Sedan två och ett halvt år har den lokaler i Sockerbruket. Här kan medlemmar hyra in sig för lan. Dessutom har man på torsdagskvällar tv-spelskväll för intresserade. Och planerna är större än så.
– Den 7 och 8 maj tänker vi ha öppet hus för att visa vilka vi är, säger Rasmus Lindell, som tillhör de drivande i föreningen.

Namnet Lidköpings dataförening antyder en bredare inriktning än spel, som mest attraherar ungdomar. Den ambitionen finns också.
– Vi riktar oss till alla som är intresserade av vad vi gör. Har man idéer om data kan vi hjälpa till att lösa dem, säger Bengt Torstensson, även han drivande kraft.
– Vi drar gärna igång studiecirklar i webdesign eller datorbygge, säger Andreas Svanström, en tredje drivande kraft.
– Om någon vill lära sig något så är vi öppna för det. Det största problemet vi har är egentligen att hitta folk som vill komma på studiecirklar. Dessutom har vi varit dåliga på att marknadsföra oss, säger Bengt Torstensson.

Lokalen i Sockerbruket har två avdelningar. I en avdelning finns bildskärmar och uppkopplingar för datorer.
Här kan medlemmar hyra in sig för lan om de vill slippa sitta hemma i garaget.
I en annan avdelning finns stora platt-tv-skärmar och tv-spelskonsoler.
– Vi äger en del konsolspel som X-box och gamla Nintendo i föreningen. För två månader sedan började vi med tv-spelskvällar och meningen är att de ska hållas varje vecka året om, säger Rasmus Lindell.

I höst finns planer på att ha en monter på tv-spelsmässan Gamex i Kista utanför Stockholm.
Blir det ingen monter vill man i alla fall åka dit med ett gäng intresserade.
Målet för framtida evenemang är att kunna arrangera lan i Sparbanken Lidköping arena.
– Där skulle vi kunna ha
1 000 deltagare till att börja med, säger Andreas Svanström.
– Det går nog att få in
1 500 till 2 000 personer som mest. Men då måste vi locka folk från hela landet, säger Rasmus Lindell.

Fler medlemmar är också ett mål. I dag har föreningen ett 30-tal medlemmar. Eftersom många medlemmar går på gymnasiet försvinner de när de flyttar för att studera vidare.
– Vi vill få fler medlemmar, och även behålla medlemmar som flyttar, för det går bra att vara medlem online också. Dessutom vill vi ha kontakt med andra dataföreningar, säger Rasmus Lindell.

Anders Georgsson

Mest läst