Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Färre aktiviteter ger lägre statligt bidrag

Essunga kommuns idrottsföreningar hamnar i botten av riksligan för hur mycket svenska föreningar beviljas i statligt lokalt aktivitetsstöd. Kommunen fick endast 39 kronor per invånare, en tredjedel av vad de största mottagarkommunerna fick.

Det visar statistik från Kommun-, och landstingsdatabasen som nyhetsbyrån Sirén sammanställt.
Siffrorna avser 2014 och visar det statliga lokala aktivitetsstödet, LOK, som ges till föreningar med aktiviteter för pojkar och flickor i åldern 7 till 20 år, samt för handikappidrottare äldre än 20 år.


LOK-stödet finns att söka för att stödja föreningsdriven barn- och ungdomsidrott.
Men Essungas föreningar söker och får alltså relativt sett litet statligt stöd. Blygsamma knappt 40 kronor per invånare placerar Essunga på plats 242 bland landets 290 kommuner.


Grannkommunen Grästorp får betydligt mer, 89 kronor per invånare, vilket placerar kommunen på åttonde plats i landet och i topp i Västra Götaland.
I toppen av tabellen återfinns kommuner som Danderyd med 122 kronor invånare och Vellinge med 112 kronor. Vara kommun på plats 183 får 50 kronor per invånare.
Essunga med 5 500 invånare är en mycket föreningstät kommun med 110 olika föreningar.

LOK söks av föreningarna själva vår och höst och baseras dels på antalet aktiviteter, dels på antalet deltagare i varje aktivitet. Men antalet aktiviteter och deltagare minskar sedan några år, ett faktum som också uppmärksammades av Sisu i en rapport nyligen.
Det är en utveckling som kommunens administrativa chef Pia Jacobsson, som även ansvarar för de kommunala föreningsbidragen, märkt av. I fjol initierade kommunen ett så kallat föreningsråd med syfte att stimulera föreningslivet.


Att ungdomsaktiviteterna minskar trots att bidragen gör det är dock inte självklart, menar Pia:
– Det kan vara så att ungdomar söker sig till andra, icke föreningsarrangerade aktiviteter. det kan handla om gym eller kulturaktiviteter. Det är också så att när ungdomarna i vår kommun kommer upp i 16–17 årsåldern så börjar många på gymnasium i annan kommun och kanske slutar träna idrott på hemmaplan, analyserar Pia Jacobsson.

Mest läst