Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Föräldrar måste bli mer involverade i skolan

Som svar till ett mycket bra inlägg av ”Trollstugeförälder” skulle vi vilja ge några förtydliganden.
Du ställer frågan i inledningen om vi som politiker anser att målen är uppnådda för 2010. Jag tror det beror på vem du frågar av politikerna i barn och skola då vi kan ha olika mål. Som du vet styrs Lidköping i dagsläget av en S-, V- och MP-grupp som därmed har beslutsmakten i inriktning av verksamheten samt även gällande vilka mål som ska sättas. Måste tillägga att det är ett öppet klimat inom nämnden där alla åsikter med respekt ventileras, men besluten grundas därefter demokratiskt på vad majoriteten anser vara bäst.
Vid ett flertal tillfällen har dock Alliansen (C, M, KD och FP) framfört åsikter om att dialog med föräldrar varit bristfällig innan beslut fattas. Till exempel vid ändringen av skolskjutsar.
Vi har även vid tillfällen påtalat att vi vill vara med på studiebesök och andra träffar. Som svar på var vi andra partier var under detta möte är svaret att vi visste inte ens om att det var utan fick information om att det skett i efterhand.
Beslut om vilket utbud och vilka mål vi i Lidköping ska ha med förskola/skola är grundade både på ekonomi och politisk grundsyn.
Vi i Folkpartiet i Lidköping använder när vi ser på olika förslag grundsynen att skapa möjligheter för föräldrar (och barn) att kunna välja det som passar varje familjesituation bäst. Vi politiker ska skapa möjligheter. Vi står därför för valmöjlighet inom förskola och skola och det innebär bland annat att man som förälder (och barn) ska
ha möjlighet till flera
olika alternativ inklusive vårdnadsbidrag, som stöd för dem som vill vara hemma med barnen, kooperativ, friskolor och kommunala skolor.
Gällande föräldrainflytande är det inte bara som vi ser det en rättighet, det är snarare en skyldighet. Föräldrar måste bli mer involverade i skolans värld för att kunna ta del av verksamheten. Föräldraansvaret övergår inte till skolan under skoltid och därför fordras mer öppna dörrar.

Pia Keden (FP)
barn- och skolnämnden
Pär Johnson (FP)
ordförande FP Lidköpingꆱ

Mest läst