Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Folkomröstning om vad?

Jag förstår ärligt inte hur man kan vara så fräck och vårdslös med skattepengar så att man styr en folkomröstning. I Lidköping har majoriteten köpt ett stort hus för att ha till kulturevenemang. Man ville till och med likna det vid fryshuset i Stockholm. När det blir dags, efter många års väntan, att förändra biblioteket planerar helt naturligt att lägga det i gamla Sockerbruket. (Det var ju kultur i huset som var syftet med inköpet)
Alla vet vi att förändringar skapar debatt oavsett vad som skall förändras och givetvis blossade en debatt upp kring biblioteket.

Vad gör majoriteten då? Jo, kardinalfelet att tiga och låta debatten leva sitt eget liv och därmed skapa spekulationer om vad som kan göras istället för att flytta. Det gav näring åt spekulationer och diskussioner kring bibiotekets placering.

När några så småningom krävde folkomröstning gick majoriteten på den linjen istället för att stå fast vid ett eget förslag. Och man nu valt folkomröstning borde det åtminstone vara en folkomröstning som ger klarhet i det som gavs näring i debatten, alltså de olika alternativen.
Men det verkar inte komma någon information som kan klargöra om alternativa placeringar är möjliga praktiskt och ekonomiskt eller om det går att modernisera där nuvarande läget.
Skall vi rösta med enbart ett alternativ på bordet och kunna ta ställning till om det är bra eller dåligt utan att kunna jämföra med något annat?

Om så är fallet är själva omröstningen enbart en bluff och till för att lösa det politiska misslyckande som följde på att man inte bemödade sig om att gå ut och informera om alternativa möjligheter.

Pär Johnson,
Folkpartiet Lidköping

Mest läst