Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

joakim
Joakim Bergqvist och Johan Karlsson ska i dag byta Laikdressen mot en blågul tröja. Precis som deras pappor gjort vid ett antal tillfällen. Villaprofilen Mats Bergqvist var med i alla landslag upp till U23 medan Anders Karlsson har 26 A-landskamper och ett VM på kontot.

Grabbar som går i pappas fotspår

Johan Karlsson, 16, och Joakim Bergqvist, 16, går i fäders spår. Eller rättare sagt, åker i fäders skär. – Fast jag tror att jag är lite rappare än farsan, säger Johan inför helgens NM-äventyr.

Deras pappor av välkända bandyprofiler i Lidköping. Mittfältaren Anders ”Kalle” Karlsson (Johans pappa) har 26 A-landskamper och ett VM på kontot. Han har inte gett upp sin karriär än, utan spelar fortfarande med allsvenska Laik. Mats ”Matta” Bergqvist var med i alla landslag fram till U23 men där tog det stopp. Ändå har han en framgångsrik karriär i Villa att blicka tillbaka emot.
– Det jag har hört är att han var pigg på att dribbla som sisteman och duckade när det kom lyror, berättar Joakim Bergqvist.

Som har valt en annan väg.
– Jag började som utespelare men var för dålig på skridskorna. När jag var 12-13 år så bestämde jag mig för att bli målvakt, berättar han.
Johan är, precis som pappa Anders, mittfältare. Och han är en av de som ska driva Sverige under nordiska mästerskapen i Rättvik.
– Nej, det vet jag inte, säger han försiktigt men Joakim fyller i:
– Johan är grym. Han är en komplett bandyspelare. En riktig playmaker.

Det var därför inte någon större överraskning att de båda Laik-grabbarna skulle ta en plats i förbundskaptenen Mattias Rehnholms 16-mannatrupp. Killarna var med vid båda sommarsamlingarna på Bosön. Dessutom hade de en framträdande roll vid lägret i Västerås, i början av december.
Beskedet att det var uttagna till NM fick de strax före jul.
– Vi hade nog hoppats på att komma med, menar de.
I dag samlas landslaget i Rättvik och på fredag är det match mot Norge.

Två dagar senare, på söndagen, spelas, om allt går enligt planerna, NM-finalen mot Finland.
Finland kommer utan sin storstjärna, som har blivit uttagen till P19-landslaget.
– Det är faktiskt lite tråkigt att inte han är med, tycker Joakim.
Lidköpingsgrabbarnas målsättning är given.
– Vi kommer inte att vara nöjda om vi kommer hem med ett silver. Inte ens om vi har gjort två riktigt bra matcher.

Joakim Bergqvist och Johan Karlsson har, precis som sina pappor, varit med i de tidigare landslagen. Och det är från P15-VM i Kirov, Ryssland, som de hämtar sitt starkaste bandyminne.
– Vi mötte Ryssland i finalen (3–5-förlust) och det var 8 200 åskådare på läktaren. Vi fick poliseskort till matchen och fick skriva autografer efteråt. Det var en häftig upplevelse, tycker Joakim.
Publiksiffran kommer inte att vara den samma i hallen i Rättvik.
Å andra sidan kan silvret bli ett guld.

Carl Söderström
carl.soderstrom@nlt.se
0510-89722

Född: 16 maj 1993.
Bor: Lidköping
Längd: 1,83.
Vikt: 75.
Klubb: Lidköpings AIK.
Position: målvakt.
Aktuell: ska spela P17-NM i Rättvik 29-31 januari.

Född: 21 juli 1993
Bor: Lidköping.
Längd: 1,79.
Vikt: 68.
Klubb: Lidköpings AIK.
Position: mittfältare.
Aktuell: ska spela P17-NM i Rättvik 2-31 januari.

Joakim Bergqvist (mv), Lidköpings AIK, Henrik Karlström (mv), Edsbyns IF, Martin Flodström, Västerås SK, Martin Frid, Edsbyns IF, Jesper Hermansson, Västerås SK, David Nilsson, Västerås SK, Pontus Blomberg, Vetlanda BK, Daniel Bärneskär, Västerås SK, Nils Berner, IFK Vänersborg, Rickard Ivarsson, Edsbyns IF, Joakim Andersson, Vetlanda BK, Robin Karlsson, Gripen Trollhättan BK, Johan Karlsson, Lidköpings AIK, Jonas Tell, IFK Motala, Felix Pherson, IFK Rättvik, Måns Berglund, Västerås SK.
Förbundskapten: Mattias Rehnholm.

Mest läst