Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Hassel kritiserar konsultavtal

Skaras oppositionsråd Barbro Hassel (S) är kritiskt till uppgörelsen med “superkonsulten” Lars Glad. – Det finns väl ingen som kan tycka att det är okej att han i praktiken uppbär två löner, säger hon.

I måndagens NLT berättade vi att Lars Glad sedan några månader tillbaka sitter på två kommunala chefsstolar i Skara och Götene.

Han är dels chef för kommunernas gemensamma tekniska förvaltning med säte i Götene, dels för den gemensamma serviceförvaltningen med säte i Skara. Samtidigt ska han förbereda sammanslagningen av de två förvaltningarna till en ny förvaltning med säte i Skara.

För det kvitterar han via sitt bolag, Service 4 Hjo AB, ut 122 400 kronor i månaden.
Att Lars Glad skulle få betalt via sitt bolag var ett villkor när han tog uppdraget, eftersom han annars skulle bli av med sin pension från tiden som yrkesofficer.

Ett annat villkor var att han skulle få ansvar för båda förvaltningarna.
Skaras kommundirektör Ulf Andersson och Götenes kommundirektör Rogher Selmosson såg det här som en bra uppgörelse. Inte minst med tanke på att Lars Glad tidigare anlitats för utredningsuppdrag kring både tekniska förvaltningen och serviceförvaltningen. Dessutom är han omtyckt av personalen.
Kommundirektörerna säger sig också ha fått stöd för avtalen från politiskt håll.
– Det är riktigt att vi informerades. Men av den redovisning vi fick uppfattade jag aldrig att det skulle handla om två löner, säger Barbro Hassel.

Hon trodde att det skulle handla om ett avtal, eftersom det rörde sig om för kommunerna gemensamma nämnder.
– Folk omkring mig är upprörda över det här. Här har vi sparkrav i hela kommunen.  Personalen sliter oerhört, samtidigt som vi går med på den här typen av uppgörelser. Att ibland betala bra är en sak, men det här har gått för långt, säger Barbro Hassel.

Kommundirektörerna har försvarat uppgörelsen med att det i de arvoden kommunerna betalar ingår moms och sociala avgifter, och att det därmed motsvarar två normala chefslöner.
Och de får stöd av Skaras kommunalråd Charlotte Nordström (M).
– Jag tror att det hade kostat mer om vi haft två tjänstemän på chefsstolarna och en konsult som skulle jobba med sammanslagningen.

Några summor nämndes dock aldrig när politikerna informerades om uppgörelsen med Lars Glad.
– Det handlade om uppdraget, om att vi skulle få ihop det här med sammanslagningen. Det vi diskuterade var att uppdraget inte skulle vara över för lång
tid, så att det blev dyrt av det skälet, säger Charlotte Nordström.
Hon tror att de båda kommunerna fått en bra lösning.
– Lars Glad kan organisationen, han är kompetent och han är omtyckt av personalen. Det är viktigt att påpeka det.

Men en del politiker och kommunanställda ifrågasätter ändå om ”superkonsulten” Lars Glad är så bra att samtidigt som han är chef för två förvaltningar kan hinna med att förbereda sammanslagningen av en helt ny förvaltning.
– Det finns ingen som kan jobba 16 timmar om dygnet. Inte ens Lars Glad, hur
duktig han är, säger en av
de anställda inom tekniska förvaltningen.

Christer Clausson
christer.clausson@nlt.se
0511-342259

Mest läst