Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Eva-Karin Berglund 13.jpg
Eva-Karin Berglund i sin författarpose. Hon stiger gärna upp tidigt, och då kan det väl vara skönt att sitta bekvämt.

Kvinna med många namn har fått fart på bokfloden

Moster, Fläta, Faster, Fröken... – Jag brukar kallas för mycket, men sällan för det jag heter, säger Eva-Karin Berglund.

Lärarjobbet har fått konkurrens. På senare tid har det handlat väldigt mycket om bokskrivande för Lidköpingsbon Eva-Karin Berglund.
Del två i trilogin Sanningens väg har nyss släppts, ytterligare en bok presenteras på bokmässan om ett par veckor, och fler böcker lär det bli så småningom.
Men att sluta jobbet som lärare i svenska och religion på De la Gardiegymnasiet ingår inte i hennes planer.
– Nej, författare på heltid har jag aldrig tänkt bli. Jag hittar så mycket inspiration till skrivandet i arbetet. Även om jag trivs i min egen bubbla skulle det bli för långsamt att gå hemma hela dagarna, säger Eva-Karin.

Det är inte mer än ett par år sedan Eva-Karin började skriva, men intresset har alltid funnits där.
Som liten gjorde hon ofta små sagor som hon berättade för alla som ville höra på – antagligen för dem som inte ville också.
– Det här med skrivandet har alltid legat och grott, men det har inte funnits tid. Jag är en sån där som håller på med 7000 saker samtidigt, så det har varit svårt att få plats med mer.
Lärarjobbet kräver ju sitt också. Hon gillar skolmiljön, trots att hon som elev inte trivdes alls.
– Jag gick bara åtta och ett halvt år i grundskolan, det gav mig inget och jag var nog lite stökig som elev även om jag hade höga betyg. Det har jag nytta av som lärare, jag kan leva mig in i hur eleverna har det och vill att de ska ifrågasätta saker och ting. Kort sagt vet jag hur jag inte ska vara som lärare, säger hon.
Som 15-åring började Eva-Karin på Rådhuskonditoriet i Lidköping och jobbade sedan med allt möjligt innan hon som 32-åring började läsa till lärare. Fast det var egentligen inte meningen.
– Jag tänkte mig att bli advokat och ville läsa familjejuridik. Haken var att jag var ensamstående småbarnsmamma och inte ville pendla till Göteborg, så jag valde lärarlinjen istället. Det blev ju bra, nu har jag inget högstadiebetyg men väl en gymnasieskollärarexamen!

Eva-Karin kommer ursprungligen från Björkö i Göteborgs skärgård men kom som liten till Kållandsö där hon ingick i en barnrik prästfamilj.
Hon har sedan bott både på Kållandsö och i Lidköping. Sedan flera år har hon en charmig lägenhet i centrala stan.
– Fast vem vet, kanske jag flyttar till landet en dag igen! Jag bor ju väldigt bra här, men jag är egentligen ingen stadsmänniska. Vi får se vad som händer i framtiden, säger hon.
Sedan böckerna började komma har nog fler Lidköpingsbor lagt märke till dam­en med den blonda flätan. Det låter på Eva-Karin som att hon helst ville slippa.
– Lite jobbigt är det, men samtidigt måste jag ju marknadsföra mig och då får jag ta det här. Och att jag är igenkänd har nog inte bara med böckerna att göra, jag har ju stått i stans butiker och haft massor av elever så det är kanske inte så konstigt att jag är igenkänd.
Under flera namn, dessutom. Beroende på var hon befinner sig kallas hon för Moster, Faster, Fröken och Fläta.
– Det finns nog ingen som kallar mig för Eva-Karin, men det gör inte mig något. Jag trivs med de olika namnen, särskilt Fläta tycker jag låter trevligt!

Tillvaron är fullspäckad just nu. Eva- Karin har startat eget bokförlag, hon har Bok- och biblioteksmässan i Göte­borg framför sig och senare ska hon forska för att hitta stoff till nästa historiska roman – hon säger att hon behöver gå tillbaka till 300-talet.
– Det rör sig ständigt i huvudet efter nya idéer, och nästa gång kanske jag skriver en komedi? Något mer i Sanningens väg blir det i alla fall inte, jag tycker själv att det är tröttsamt med författare där man alltid vet var boken ska utspela sig...
Även om Eva-Karin har 7 000 saker på gång har hon en sak till att tänka på. På måndag fyller hon 50 år.
– Nu har jag aldrig varit mycket för att fira, så det blir något med barnen och ett par syskon. Jättefirandet får vänta till jul när hela min familj samlas. Det brukar bli 60 personer...
Snart dags för de 60 att samlas, med andra ord. Det är ju inte långt till jul.

Aktuell: fyller 50 år måndagen den 16 september.
Bostad: lägenhet på Esplanaden i Lidköping.
Familj: sönerna Alexander och Vincent.
Yrke: lärare på De la Gardiegymnasiet i Lidköping, författare.
Intressen: skriva böcker och forskning.
Firar födelsedagen: tillsammans med en liten del av den stora familjen, oklart när det blir.

Mest läst