Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

lisa

Lisa Holm-mördare kan bli kvar i Sverige

Mannen som dömdes till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm har begärt att överföras till sitt hemland Litauen. Där har en domstol sänkt straffet till 15 år, vilket kan innebära att han trots allt blir kvar i svenskt fängelse, rapporterar P4 Skaraborg.

Nerijus Bilevicius, som dömdes till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm, har begärt att få bli överförd till Litauen för att avtjäna straffet där. En distriktsdomstol i Litauen har gett beskedet att landet erkänner den svenska domen, men har samtidigt sänkt hans straff till fängelse i 15 år.
– Om jag har läst det här beskedet rätt så är det strängaste straffet i Litauen 15 år, men det kan bli livstid om det finns försvårande omständigheter, säger Per Henrik Hedbrant vid Kriminalvårdens rättsenhet.

I nästa vecka ska straffet fastställas i högre instans i Litauen. Om det blir kraftigt reducerat jämfört med straffet som utmättes av svensk domstol kan Sverige stoppa överföringen.

Det ursprungliga beslutet att hörsamma Bilevicius begäran om överföring ligger enligt Per Henrik Hedbrant i linje med EU:s lagstiftning.
– Som huvudregel ska man avtjäna sitt straff där man är medborgare, eller har sin hemvist. Det är där den sociala återanpassningen kan ske bäst och som jag förstår så har den här mannen inga band till Sverige, säger han.

TT

Mest läst