Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

A111 Helge 3.jpg
Mats Helge Olsson. Bilden är tagen 1977.

Mats Helge hyllas i SVT

Mats Helge Olsson, mannen som satte Lidköping på Sveriges filmkarta, är kultförklarad. Efter att ha blivit förminskad av 80-talets filmkännare hyllas han i dag på bästa sändningstid i SVT:s K-special.

Gänget bakom dokumentären ­Regissören som försvann – historien bakom The ninja mission, verkade inte ha några större problem med att sälja in sin programidé om Mats-Helge Olsson till K-special. Programmet är en av SVT:s viktigaste plattform för fördjupande kulturporträtt.

Det finns flera orsaker. En kan vara att företeelser och personer som blir tillräckligt bortglömda får kultstatus. Med nya nyktra perspektiv över den tid som gått kan människors konstnärskap omvärderas och ses i ett annat ljus. Missförstådda kreatörer kan på så vis få upprättelse.

Inom filmbranschen har nyfikenheten på Mats-Helge Olsson funnits i många år. Myterna och historierna runt inspelningarna i Lidköping är många. Det vittnar PA Svensson, filmfotograf och god vän till Mats Helge, om.
– Första gången jag blev medveten om kultstatusen runt Ninja Mission var för tio år sedan när jag träffade en person under inspelningen av Den tredje vågen. När han fick reda på att jag stått bakom kameran i filmen ställde han sig framför mig och bugade och var helt till sig.
Samma entusiasm och vördnad tycks filmarna bakom Mats Helge­dokumentären, Mattias Lindeblad och Melker Becker känna.
– Den är en form av kärleksförklaring. I vår karriär har han varit en stor inspirationskälla, säger Mattias Lindeblad.

I porträttet, som bygger sin drama­turgi runt Mats Helges ovilja att synas i ­media och hans underdog­mentalitet, beskriver de hur han lyckades göra en film som blev en av Sveriges största­ framgångar utomlands någonsin. The ninja mission ska ha spelat in 250 miljoner kronor över världen, pengar som inte kom filmmakarna till del utan hamnade i andras fickor. Under en period gick filmen upp på 90 biografer i New York.
Att den sågades av kritikerna i Sverige var inget konstigt. Det menar PA Svensson.
– Man måste komma ihåg att under denna tid var det kulturvänstern som regerade. Det hörde till att vara negativ mot den här typen av film.

Mattias Lindeblad konstaterar att svensk action knappt fanns under denna tid. Våldsactionfilmer som Ninja mission fördömdes med automatik och sågs som ”fulkultur”. Film skulle inte heller göras någon annanstans än i Stockholm. Mats Helge provocerade på så sätt det etablerade filmfolket, menar han.

Mattias och många med honom anser att det inte bara fanns kreativitet, utan även mycket kunskap bakom Mats Helge Olssons filmer. Med enkla medel lyckades filmteamet runt ­honom göra förvånande bra actionscener.

PA Svensson berättar minst sagt ­underhållande om filmscener som spelades in nattetid i Änghagens industriområde (biljakter), stranden vid Svalnäs, den nedlagda Cementafabriken i Hällekis och de äldre byggnaderna av sjukhuset i Lidköping (fick föreställa Leningradmiljö i Ninja mission).
– En rolig sak var när vi spelade in en scen i hamnen i Lidköping. Skådespelarna var utklädda till sovjetiska soldater och gick omkring med k-pistar. Rätt som det är kommer det in en stor lastbåt från Sovjet. Besättningen gjorde stora ögon över vad de fick se och hängde över relingen…

Något PA Svensson framhåller är Mats Helges gedigna kunskap om film.
– Det finns ingen som är så kunnig i filmteknik och filmhistoria som han. Han är oslagbar.
När Filmfabriken lades ned fortsatte flera av de multibegåvade med­arbetarna med film. PA Svensson är ett exempel på det liksom filmaren och läraren Calle Borg, Johan Falkregissören Anders Nilsson, Björn Carlström, producent till Jägarna samt Ingemar Andersson.

Dokumentären lyfter även Mats ­Helges förmåga att fortsätta kämpa trots motgångar. Trots brakfiaskot med Sverige åt svenskarna som innebar skattesmäll och fängelsedom för den då bara 27-årige Mats Helge, hade han kraft att starta nya projekt. Efter succén Ninja mission gjordes ett 30-tal filmer i Filmfabriken i Lidköping under 80-talet.

I dokumentären fokuserar man på hur illa behandlad Mats-Helge blev av kritikerna. Mattias Lindeblad sparar inte på krutet när han kommer in på den delen.
– Han blev så misshandlad och nedvärderad i medierna. Folk klappade honom på huvudet och hade inställningen ”när ska du sluta leka regissör”.
Just omgivningens och medias attityd är en av anledningen till att han försvunnit från offentlighetens ljus, tror Mattias Lindeblad.

En tung börda har även varit eftersläpande ekonomiska skulder som i dag är avskrivna.
Han vill att porträttet att Mats-Helge­ blir en tankeställare. Historien om Ninjafilmen är en uppmaning till tittarna att lyfta människors kreativa krafter – istället för att stoppa dem. I dokumentären för man fram föreställningen att om Mats Helge sluppit hålla i ekonomi och löner och stöttats i sitt filmskapande, så hade han varit en stor erkänd filmregissör i dag.
– Jag hoppas Mats Helge själv känner sig stolt när han ser dokumentären.

Fotnot: NLT har förgäves sökt Mats Helge Olsson för en intervju. Han har sedan många år lämnat Lidköping och bor på annan ort.

Mattias Lindeblad och Melker Becker Helbild.jpg
Mattias Lindeblad och Melker Becker är männen bakom dokumentären Regissören som försvann, en kärleksförklaring till Mats-Helge Olssons filmer.­PA Svensson, filmfotograf och vän till Mats-Helge Olsson, blev först förvånad när han hörde att en dokumentär om Mats-Helge skulle visas i K-special. Sedan insåg han att det låg i tiden. 80-talets ”fulkultur” håller på att omvärderas.
Per-Arne Svensson arkiv.jpg

Den som vill se några av filmerna som Mats Helge Olsson står bakom – och kanske till och med höra honom föreläsa om dem – ska pricka in den 25 januari 2014 i almanackan.
Då ordnar Folkan en Filmfest där en särskild del ska ägnas åt B-film och Mats Helge Olsson.
”Han blir huvudpersonen oavsett om han medverkar eller inte. Det blir filmvisning, föreläsningar, vi planerar visa rekvisita som användes i filmerna och ha en effektfilmskola”, säger Annacarin Öman, chef för Folkets hus.
Bland annat har man planer på att ställa ut fordon som användes i The ninja mission-filmen. En av de tillfrågade föreläsarna är Anders Nilsson, regissör till Johan Falk-filmerna, Noll tolerans och Livvakterna.
Filmfesten i Lidköping är ett arrangemang som ordnas parallellt med Göteborgs filmfestival och kommer även visa festivalfilm och konstfilm.

Mest läst