Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Dödsmisshandel av bebis lex Sarah-anmäldes inte

Socialtjänsten i Götene­ får kritik i Uppdrag granskning för att man har missat en lex Sarah-anmälan. Fallet gäller en bebis som senare avled på grund av kraftigt övervåld för snart tre år sedan.

Uppdrag granskning och SVT Nyheter har granskat ärenden där barn farit illa trots rop på hjälp och varningssignaler.

Ett av fallen som uppmärksammades i onsdagens program inträffade i Götene kommun 2016. Det var då en sju månader gammal pojke dödades av sin pappa.

Veckor före händelsen hade barnet brutit sitt lårben när pappan hade haft hand om barnet. Pappan beskrev händelsen som en olycka men en överläkare gjorde bedömningen att barnet hade utsatts för misshandel och gjorde därför en orosanmälan till socialtjänsten.

Det påbörjades en utredning, det gjordes en polisanmälan och en förundersökning inleddes. Ytterligare en läkare bedömde att barnets skada hade orsakats av våld.

Två socialsekreterare åkte till sjukhuset för ett första möte med familjen. Enligt Uppdrag granskning var deras första intryck att det inte kunde vara någon form av misshandel av barnet, trots vad läkarna hade sagt.

En åklagare la ner förundersökningen då det inte gick att utesluta att lårbensskadan hade orsakats av en olycka. Samma dag avslutade även socialen sin säkerhetsplanering kring barnet.

I juli 2016, sju veckor efter att socialtjänsten avskrivit ärendet, avled pojken. Dödsorsaken var kraftigt våld mot huvudet och pappan dömdes mot sitt nekande till sju års fängelse for grov misshandel och vållande till annans död.

Någon lex Sarah-anmälan gjordes aldrig efter händelsen. I Uppdrag granskning kunde socialchefen Eva Thimfors inte svara på varför.

– Alltså det är en jättejättedålig förklaring. Jag har inte en aning, men det var om jag inte missminner mig under en sommar och då skulle det kunna ha varit att det var vikarier inne. Jag vet faktiskt inte det, sa hon.

I programmet nämndes att mer än vad sjätte kommun aldrig gjort en lex Sarah-anmälan om barn sedan IVO bildades 2013. Bland de kommunerna finns Götene.

Mest läst