Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Skaraborgs tingsrätt6

Fängelse för knark – frias för djurplågeri

Fleråriga fängelsestraff blir konsekvensen för två män, varav den ena från trakten, efter ett större amfetaminbeslag på en gård i höstas. Männen stod även åtalade för djurplågeri men frias.

Det var när polisen kom till gården i Grästorps kommun för att hämta in en av männen till förhör som misstankar uppstod och en husrannsakan resulterade i ett större drogbeslag.

Sammanlagt hittades över 500 gram amfetamin i en villavagn på gården samt en del cannabis och ett 80-tal narkotikaklassade tabletter.

En man och en kvinna från Göteborg greps, medan mannen som skulle tas in till förhör kunde gripas först en månad senare när han försökte köra bil över gränsen till Norge.

På fredagen meddelade Skaraborgs tingsrätt sin dom:

Den 36-årige mannen från Göteborgstrakten döms till fängelse i två år och fyra månader för misshandel, olaga hot och grovt narkotikabrott.

Mannen i 20-årsåldern från trakten döms till fängelse i ett år och åtta månader för grovt narkotikabrott, försök till narkotikasmuggling och olovlig körning.

Kvinnan från Göteborgstrakten döms till skyddstillsyn för narkotikabrott.

Utöver åtalspunkterna för narkotikan stod männen också anklagade för djurplågeri sedan polisen hittat en makaber filmsekvens i en av männens telefon. Den tycks visa hur männen plågar ihjäl en hund på gården i Grästorp.

Åklagaren yrkade på att männen med berått mod ska ha plågat hunden till döds. På filmen syns bland annat hur hunden lyfts upp med en rem runt halsen.

Männen själva menar i förhör att de fått i uppdrag att avliva hunden på grund av att den var sjuk, men att avlivningsförsöket inte lyckats fullt ut utan resulterat i det utdragna lidande som går att se på filmen.

Tingsrätten friar männen för djurplågeri.

En springande punkt, om någon ska dömas för djurplågeri, är att djuret de facto ska ha lidit och enligt tingsrättens resonemang går det inte att slå fast att hunden var vid medvetande när den kvävdes till döds. Därför ogillas den åtalspunkten.

Mest läst