Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Skaraborgs tingsrätt5

Knarkbeslag avslöjade misstänkt djurplågeri

Över 500 gram amfetamin hittades på en gård i Grästorp och i en av männens telefon fanns en video där en hund möter en plågsam död. Nu åtalas två män och en kvinna för bland annat grovt narkotikabrott och djurplågeri.

Huvudmännen är en 36-årig man från Göteborgstrakten och en 20-åring från trakten, som båda på torsdagen åtalades för grovt narkotikabrott och djurplågeri.

Den yngre mannen åtalas även för försök till narkotikasmuggling och olovlig körning, och den andre även för misshandel och olaga hot.

En 19-årig kvinna från Göteborg står också åtalad för narkotikabrott.

Enligt polisens utredare Claes Vinge är det en lång förundersökning som nu gått i mål.

NLT har tidigare rapporterat om tillslaget som gjordes på gården i Grästorp i slutet av september.

Det var när polisen skulle hämta in 20-åringen till förhör i ett annat ärende som flera personer befann sig på platsen och misstankar uppstod. 20-åringen var inte där, men en husrannsakan resulterade i ett beslag av strax över 500 gram amfetamin i en villavagn på gården samt en del cannabis och ett 80-tal narkotikaklassade tabletter.

Tre personer häktades, men 20-åringen var fortsatt på fri fot tills ungefär en månad senare.

Den 29 oktober fattar så norska tulltjänstemän misstankar och stoppar en bil på väg från Sverige.

– 20-åringen som körde hade då också cannabis och amfetamin i bilen, säger utredaren Claes Vinge.

Med 20-åringen gripen fick polisen ytterligare en telefon att gå igenom och samla bevis för vad man menar har handlat om narkotikaförsäljning. I mannens mobiltelefon hittas också en makaber videosekvens där bland andra de två åtalade männen tycks plåga ihjäl en hund på gården i Grästorp.

I förhören går meningarna isär om varför hunden hålls upp med hjälp av ett spännband runt halsen och syns blöda kraftigt från kroppen medan den fortfarande är i livet. En av de åtalade säger att de fått i uppdrag att avliva hunden eftersom den var sjuk.

– Det är oklart varför det sker, men för att det i lagens mening ska handla om djurplågeri krävs det att djuret lider och det slår veterinärens utlåtande fast samt styrks av det som sägs i videon, säger Claes Vinge.

Hunden har inte återfunnits och någon dödsorsak inte gått att fastställa. I förhör framkommer uppgifter att hunden först ska ha skjutits och även att den sedan ska ha knivskurits.

Männen och kvinnan förnekar brott i allt väsentligt.

Mest läst