Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Jordskalv i Skaraborg: ”Relativt litet”

På måndagsmorgonen noterade en del av NLT:s läsare att marken gungade. Visst var det ett skalv men inte av någon magnitud som fick seismologerna att höja på ögonbrynen. - Det är ett relativt litet skalv, säger seismolog Björn Lund.

Klockan 07.38 inträffade ett jordskalv med epicentrum fyra kilometer väster om Stöpen och elva kilometer norr om Skövde. Skalvet uppmätte 2,1 magnitud på richterskalan och enligt NLT:s läsare har det känts såväl på Kinnekulle som i Kållands-Åsaka kyrkby mellan Lovene och Mellby.
- Det är ett relativt litet skalv. Man behöver komma upp i ungefär två på richterskalan för att det ska kännas på ett litet större område, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, och fortsätter:
- Vi mäter två jordskalv per dygn i Sverige i det svenska nationella seismiska nätet och vi har en tvåa kanske 10-15 gånger per år.

I år har media i Skaraborg fått rapportera om flera jordskalv, bland annat norr om Skara och norr om Götene, men det har inte varit fler skalv än vanligt.
- Däremot var skalvet strax före midsommar utanför Skara relativt stort. Det nådde upp till 3,2 magnitud och det är ett betydande skalv, sådana har vi för det mesta inte mer än en gång per år, säger Björn Lund.

Sverige ligger långt från närmaste plattgräns men det är fortfarande kontinentalplattornas rörelse som orsakar jordskalven vi känner. Plattornas rörelse skapar spänningar i jordskorpan som ökar allt eftersom och när det sker hastiga rörelser vid sprickor eller förkastningar inträffar jordskalv.

Berget under Skaraborg och Vänern är enligt Björn Lund cirka 1,6-1,7 miljarder år gammalt och då fanns här en plattgräns mellan den östra, och äldre delen av Sverige, och de yngre västra delarna. Detta märks fortfarande och Skaraborg med Vänerområdet men också Värmland anses vara ett aktivt stråk.
- Det är mycket gamla spricksystem som löper i nordsydlig riktning här, säger Björn Lund och fortsätter:
- Exakt varför de spricksystemen rör sig lättare än längre söderut eller längre österut har vi inte riktigt klart för oss men det är tydligt när man tittar på en jordbävningskarta att det är ett aktivt område.

Mest läst