Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Åtalas för att ha vållat treårings död

En 26-årig man från västra Skaraborg åtalas i dag för att i oktober förra året ha vållat en treårings död och grovt misshandlat ett yngre syskon i samma familj.

Åtalet väcktes på fredagen vid Skaraborgs tingsrätt. Mannen åtalas för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott, gällande treåringen, som avled av sina skador på sjukhus den 10 oktober 2018. 
Mannen åtalas också för grov misshandel av treåringens yngre syskon, en misshandel som ska ha skett den femte oktober.

Enligt stämningsansökan förnekar mannen brott, vilket han gjort under hela tiden han suttit häktad.

I stämningsansökan skriver åklagaren gällande den synnerligen grova misshandeln att mannen "på okänt sätt brukat kraftigt trubbigt våld" mot sin tre år gamla styvson och att brottet bör bedömas som synnerligen grovt eftersom gärningen lett till att barnet avlidit och att mannen visat särskild hänsynslöshet och råhet. 

Misshandeln ska ha skett under eftermiddagen eller kvällen den nionde oktober i deras bostad i en kommun i västra Skaraborg.  

Läs mer: Man i 25-årsåldern häktad för barnmord
Läs mer: Brottsrubricering efter treårings död ändras

Detta har hänt

9 oktober 2018. Ett tre år gammalt barn inkommer till Skaraborgs sjukhus med svåra skador. Barnet dödförklaras dagen efter och en 26-årig man från västra Skaraborg, som var bekant med mamman till barnet, anhålls och häktas den 13 oktober på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat barnet. Mannen häktas också för grov misshandel av treåringens yngre syskon, vilket misstänks ha skett den femte oktober.

12 oktober. En kvinna anhålls misstänkt för grov misshandel av det yngre barnet i familjen, men släpps kort därpå och misstankarna mot henne avskrivs.

15 november. Familjen hade vid flera tillfällen varit i kontakt med socialtjänsten i Lidköping, som efter att barnet avled valde att göra en lex-Sarah-anmälan. Anledningen var att utreda om socialtjänsten agerat korrekt eller borde ha vidtagit andra eller ytterligare åtgärder. En extern utredare slog fast att socialtjänsten i Lidköping hade agerat korrekt och rättsäkert.

16 november. Frivården förordar ett läkarintyg som ska visa om den häktade 26-åringen är i behov av en större rättspsykiatrisk utredning. Bedömningen görs av en överläkare och specialist på rättspsykiatri i Göteborg, som kommer fram till att mannen inte led av allvarlig psykisk störning vid den misstänkta gärningen och inte heller vid läkarundersökningen.

18 januari 2019. Den misstänkte 26-åringen har hållits häktad sedan den 13 oktober misstänkt för mord och grov misshandel. Vid omhäktningsförhandlingen den 18 januari mildrar åklagaren rubriceringen från mord till synnerligen grov misshandel samt vållande till annans död, grovt brott. Misstanken om grov misshandel mot treåringens yngre syskon kvarstår.

Mannen har under tiden han varit häktad nekat till brott.

Mest läst