Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

1/2
ANNONS ▼

800 elever på UF-kick off i Skara

Det finns starka skäl för att starta ett UF-företag. – De som gör det startar också fler riktiga företag, tjänar mer pengar och har lägre arbetslöshet än de som inte gör det, säger Marcus Särkijärvi, regionchef för Ung företagsamhet Skaraborg.

Kanske var det därför som det kom närmare 800 elever från hela Skaraborg till kick-offen för UF-företag på Fokus folkets park i Skara.
– Enligt våra prognoser kommer det att startas mellan 700 och 800 UF-företag i Skaraborg i höst. Det innebär att stort sett alla som är här också tar nästa steg, säger Alma Ederborn, skolinspiratör på UF-kontoret.

Det innebär i sin tur att var fjärde skaraborgsk gymnasielev under de närmaste månaderna får uppleva hur det är att driva ett UF-företag.
– Det mest fantastiska är att antalet ökar hela tiden, säger Marcus Särkijärvi.

För att ge eleverna bästa tänkbara förutsättningar för sin UF-resa var kick offen fylld av information, rådgivning och inte minst inspiration. Det senare i form av en föreläsning av Magnus Helgesson, som är en av Sveriges mest populära föreläsare om entreprenörskap och ledarskap, och en presentation av Alma Ederborn från Vara, en av fem tjejer bakom Årets UF-företag i Skaraborg.
– Om jag inte hade varit med om att driva ett UF-företag hade jag aldrig stått på den där scenen inför 800, jag hade aldrig tagit ett jobb som föreläsare. Företagandet lyfte mig väldigt mycket, säger hon.

Förra hösten startade Alma och fyra av hennes klasskamrater på ekonomiprogrammet på Katedralskolan i Skara ett UF-företag med affärsidén att gjuta ljuslyktor och krukor i betong.
– Vi hade en idé. Det var inne med betong och vi kunde gjuta olika modeller hemma.

De fem förenades också i att vara väldigt tävlingsinriktade. Därför valde de att tävla i flera kategorier vid UF-mässan i Skövde som hölls i mars. Deras Concrete UF vann ”bara” en, men det var den mest prestigefyllda som Årets UF-företag. I motiveringen framhölls, med glimten i ögat, att de gjort ett ”helgjutet och konkret” intryck.
– Juryn tyckte att vi hade en bra idé, från början till slut.

Concrete UF har gjort sitt, men Alma Ederborn fortsätter sin UF-resa, nu som inspiratör och bollplank på UF-kontoret i Skara.
– Jag ska vara mentor och lyssna på de idéer som kommer upp.

Marcus Särkijärvi har bara varit regionchef sedan i februari, men han har redan en klar bild över varför de skaraborgska UF-företagen blir fler för varje år.
– En viktig anledning är de många duktiga UF-lärarna, det finns ett stort intresse ute på skolorna, säger han.

Mest läst