Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Henrik Darius 38
Henrik Darius startade sitt plåtslageri som ett UF-företag. Redan från start var målsättningen med UF-företaget att få igång en verksamhet som kunde bli en permanent försörjning.

Allt började med UF-företaget

I dag har Henrik Darius­ tolv anställda i Vara och Lidköping och utför avancerade plåtslagerijobb. Allt startade med ett UF-företag hemma i Arentorp.

Exakt när han startade UF-företaget minns han inte, men troligen var det 1996. Henrik hade gått byggutbildning med plåtslageriinriktning på gymnasiet, men efter ett benbrott på fotbollsplanen behövde han komma tillbaka in på arbetsmarknaden på allvar.

– På den tiden var det trögare också. Jag klarade mig visserligen, men jag fick ringa runt till olika företag och jobba en vecka här och en vecka där, berättar han.

Redan från start var målsättningen med UF-företaget att få igång en verksamhet som kunde bli en permanent försörjning.

– Jag började erbjuda mina tjänster i Arentorp och omnejd och det visade sig att det fanns en efterfrågan på plåtslageri. Det handlade om hängrännor, skorstensplåtar och fönsterbleck, berättar han.

Tiden som UF-företagare var värdefull framför allt genom att den innebar tillfälle att lära sig bokföring och administration på ett bra sätt. Istället för att läsa in teorikunskaper fick man lära sig under arbetet, något som gjorde det hela mer meningsfullt och enklare att greppa.

– Det var ett sunt sätt att lära, saker fick ta den tid som behövdes, säger Henrik.

Under flera år drev Henrik Darius Arentorps plåtslageri i en tidigare byggvaruhandel i Arentorp. När Skandia Elevator behövde expandera och ta fastigheten i anspråk började Henrik Darius att leta lokal i Vara. Lösningen blev Perssons bilhandels lokaler på Kungsgatan i Vara. I samband med flytten bytte företaget namn till Vara plåtslageri.

Numera har företaget tolv anställda och även en verkstad i Lidköping. Så mycket mer kommer man inte att växa, tror Henrik, bland annat eftersom det är brist på yrkesutbildade plåtslagare.

Däremot har man genom ett förvärv börjat med en ny verksamhet. Numera säljer man markiser och solskydd i Vara, Falköping och Trollhättan, en verksamhet som kompletterar plåtslageriet på ett bra sätt.

Att göra affärer och att utveckla verksamheten är två saker som Henrik Darius tycker har varit roliga.

– Vi har kunnat ta på oss mer avancerade och större jobb tack vare på vår personal. När tingshuset i Vara renoverades var det vi som stod för plåtslagerijobben och just nu jobbar vi åt PEAB som bygger lokaler åt AMB.

Att han en gång tog steget att starta eget är inget han ångrar.

– Jag kommer inte att bli anställd igen, slår han fast.

Mest läst