Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Nyföretagarcentrum
Förra året ökade antalet nyregistrerade företag i Lidköping med 30 procent till 209 stycken. På Nyföretagarcentrum har Kerstin Wångstedt fullt upp.

Allt fler startar ­företag

Förra året registrera- des 209 nya företag i Lid­köping – en ökning med 30 procent mot året ­innan, enligt Nyföre­tagarbarometern.

Förra året var ett bra år när det gäller antalet nya företag i Lidköping, enligt siffror från Bolagsverket som sammanställts i Nyföretagarbarometern. 209 nya mot 161 året innan.

– Det är flera faktorer bakom. Dels har vi ett bra företagsklimat med flera organisationer som jobbar för det, dels växer Lidköping vilket bidrar till en uppåtgående spiral. Vi har ökat vår aktivitet och omsättning, säger Kerstin Wångstedt på Nyföretagarcentrum i Lidköping, med kontor på Rörstrand center.

Tittar man på antalet nya företag per 1 000 invånare gjorde Lidköping ett rejält skutt uppåt i rankningen och hamnade på en andraplats i Skaraborg bakom Grästorp som toppar den lokala listan.

Sett till alla 290 kommuner i landet landade Lidköping 2016 på 191:e plats men avancerade till en 111:e plats.

– Vi hjälpte 65 företag förra året mot 47 stycken 2016, så ökningen går igen även hos oss, säger Kerstin Wångstedt.

Nyföretagarcentrum är en stiftelse som finansieras till hälften av kommunala medel och till hälften av sponsorer, ofta lokala företag eller företagare som vill bidra.

Centret hjälper nya företagare med allt ifrån affärsplan till rådgivning och utbildning.

– Vi satsar också mycket på nätverkande och samarbeten. Vi anordnar träffar utifrån olika teman, senast var det kring e-handel, vilket många är intresserade av, säger Kerstin Wångstedt.

Under våren är sex stycken aktiviteter inplanerade. Ett nätverk för kvinnligt företagande och ett mentorsprogram, där en erfaren företagare stöttar en oerfaren, drogs igång förra året och rullar vidare. I april anordnas en träff riktade till nyanlända.

– Vi håller också på att ta fram en lösning med rådgivning via nätet.

Grästorp toppar Skaraborgslistan

Antalet nystartade företag per 1 000 invånare 2017, topp fem i Skaraborg:

1) Grästorp 5,40

2) Lidköping 5,29

3) Essunga 4,79

4) Hjo 4,52

5) Vara 4,45

Källa: Nyföretagarcentrum

Mest läst