Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

1/3
ANNONS ▼

Andra fallet av nackskadad från Lidköping

Linda Ringblom från Lidköping fick en whiplashskada för 15 år sedan. Först nu har hon en chans till operation, men inte hemma i Sverige utan i Barcelona. Nu återstår att se om Skaraborgs sjukhus hjälper henne ­precis som de gjorde med ett annat liknande fall från Lidköping.

Läs mer: "Det ska aldrig få hända någon annan"
Läs mer: Matilda hemma i Sverige efter operationen

– Jag har sprängande huvudvärk, kräks och svimmar. Min balans är dålig, jag är hela tiden rädd för att ramla och för vad som kan hända då.

NLT träffade Linda Ringblom första gången strax före jul. Då hade hon legat på ortopediavdelningen i Lidköping i fem veckor. De svåra smärtorna har hon levt med hela tiden sedan en whiplashskada för 15 år sedan.

På sjukhuset blev hon röntgad och de tog prover utan att hitta något fel. En process som Linda varit med om otaliga gånger.

Problemen för Linda började när hon blev påkörd av en bil bakifrån i samband med att hon stod stilla med sin bil vid ett övergångsställe. Följden blev en typisk whiplashskada.

– Jag kände direkt hur det brann till i nacken. Min bror körde mig direkt till sjukhuset där de röntgade, men de hittade inte något fel, berättar Linda.

Men värken försvann inte.

– Hela ryggraden krampade ihop sig, det kändes ända från svanskotan upp till huvudet. Sedan dess har jag haft mer eller mindre ont hela tiden med sprängande värk i nacke, huvud och axlar.

När hon senare besökte vårdcentralen efter incidenten med bilen, sade de att hon var fullt frisk och därför gav hon sig i väg och spelade fotboll.

– Men jag fick en boll i ansiktet och kände hur det knakade och small till och så svimmade jag.

Hon fördes till sjukhus efter fotbollssmällen, men inte heller denna gång hittade de något fel i Lindas nacke. Efter det blev det många fler besök på vårdcentraler.

Hon försökte en tid att återgå till sitt gamla jobb på ett kafé, men tvingades att vara sjukskriven på deltid. Hon började istället jobba som personlig assistent. Men i samband med det jobbet sträckte hon upp armarna vilket fick det att knaka till igen.

– Det kändes som att det borrades in en skruv i nacken. Sedan dess har jag inte jobbat något, säger Linda.

Hon har i dag sjukersättning och har inte behövt strida för just den saken hos Försäkringskassan. Men hon har åkt in och ut på sjukhus sedan 2009 med sprängande värk i huvud och nacke.

– Men jag har bara känt det som att de experimenterat på mig då de till exempel prövat olika preparat för psykiskt sjuka. Jag har prövat fem–sex olika mediciner med vidriga biverkningar.

Linda känner att hon inte blivit trodd och har därför på egen hand letat hjälp.

Genom Nackskadeförbundet och dess ordförande Bert Magnusson, fick Linda kontakt med en klinik i London som tar röntgenbilder av patienten i sittande ställning. Londonkliniken samarbetar med sjuhuset i Barcelona där en annan kvinna från Lidköping nyligen opererades för sina akuta, livshotande nackbesvär.

Linda åkte med sin man till London i december och fick svar från klinikens ansvarige läkare där bilder visade hur Linda kunde vrida sitt huvud åt både höger och vänster i betydligt vidare vinkel än normalt. Det tyder på att hon har en överrörlighet på kotorna och att hennes huvud är instabilt.

Bilderna skickades till Barcelona och Linda fick direkt en kallelse för undersökning där som hon genomförde i början av den här veckan.

Nu är hon precis hemkommen från den undersökningen och har fått besked ifrån Barcelona att flertalet kotor i nacken är skadade.

– Den översta kotan skaver mot hjärnstammen varje gång jag rör på huvudet och de två översta kotorna är i stort sett lösa, berättar Linda.

Dessutom finns det misstankar om att hon har förträngningar i blodkärl, kopplade till hjärnan.

Hon får själv välja när hon vill bli opererad och har blivit erbjuden tider i mars.

– Jag kommer att ta de tiderna, säger hon.

Men det kostar mycket pengar. Bara nackoperationen förmodligen runt 700 000–800 000 kronor, till det kommer kanske en operation av blodkärlen.

– Jag vet inte hur mycket det kommer att kosta, men nu får Skaraborgs sjukhus fixa det här, säger Linda.

För alla kringkostnader har hon startat en insamling på Facebook. Undersökningen i London fick Linda bekosta med egna pengar, prislappen blev där 30 000 kronor.

Linda önskar bara att få leva ett normalt liv med sin man och deras nioåriga son.

– I dag får jag vara glad om jag klarar ett fredagsmys på fem–tio minuter, säger Linda.

Mest läst