Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

”Det ska aldrig få hända någon annan”

Skaraborgs sjukhus har fattat beslut om att betala Matilda Nordlings operation i Barcelona. Och inte nog med det, de står även för resa, nödvändig vård och eftervård. - Jag är jätteglad och lättad men jag vill ha allting klart innan jag kan pusta ut, säger Matilda Nordling till NLT.

Det var under måndagen som Christer Printz, chefläkare på Skaraborgs sjukhus, meddelade att Västra Götalandsregionen betalar Matilda Nordlings nackoperation i Barcelona. Detta trots att Försäkringskassan säger nej.

Nackoperationen är planerad till nästa vecka.
– Jag är ganska lugn. Det är klart att man blir nervös för hur jag kommer bli efteråt, mest det jag tänker på. Jag har förberett mig, huvudet har alltid varit med, men rehabiliteringen efteråt är ingen dans på rosor, säger Matilda Nordling.

Operationen i Barcelona kostar över en miljon kronor. Familjen hjälpte Matilda med de 200 000 kronor som krävdes för att boka operationen, men i förra veckan kom beskedet att Försäkringskassan inte betalar resterande 800 000 kronor. Samtidigt har över en halv miljon kronor samlats in på Facebook.
– Det finns så mycket medmänniskor. Det låter så klyschigt att ”tillsammans är vi starka” men så är fallet. Det berör mig att folk skänkt tio kronor och det står veckopeng eller lördagsgodis. Jag har fått så mycket kärlek och pushning.

Vad längtar du mest till efter operationen?
– Prio ett är att få gå ut och föreläsa om detta. Det finns så många i min situation som inte vill leva längre, jag ska stötta och få dem att förstå att det finns så mycket i livet. Sen ska jag resa innan jag börjar plugga till advokat. Och jag ska se till att det som hänt mig aldrig får hända någon annan. Jag är den sista personen, så är det bara, säger Matilda Nordling.

Mest läst