Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

sopservice uf 1
Gymnasieeleverna Gustav Svensson, Carl-Johan Eklund, Nicklas T Bengtsson, Jacob Bergman och Frank Larsson driver tillsammans med Nicolina Fredriksson, ej med på bilden, UF-företaget Sopservice som ser till att det utrensade verkligen lämnar hemmet och hamnar på återvinningen.

Eget skräp väckte idén till företaget Sopservice

Många rensar och sorterar men ibland blir kartonger, byggrester och utslitna prylar liggande på vind eller i källare. Med den ­insikten ­startade sex De la Gardie­elever UF-företaget Sopservice som tar grejerna till åter­vinningen.

Som så många andra kom Sopservice UF på sin företagsidé genom det egna behovet. Hemma fanns saker som skulle återvinnas: tomma plastförpackningar, brädor, kartonger eller skräp. Frank Larssons pappa hade sådant som krävde att han hyrde släpkärra för att kunna ta till återvinningen.

– Då borde det finnas fler som har det så, säger Frank Larsson, administratör.

Deras företagsidé är alltså att hämta det utrensade och ta det till rätt behållare eller container på återvinningscentralen.

– Vi hjälper vanligt folk att slänga sådant som ligger hemma och skräpar, säger Jacob Bergman, vd.

Företaget drivs av Jacob Bergman, Frank Larsson, Nicolina Fredriksson, Nicklas T Bengtsson, Gustav Svensson och Carl-Johan Eklund. De går alla tredje årskursen på teknikprogrammet på De la Gardiegymnasiet och där är Ung företagsamhet en obligatorisk kurs.

Ung företagsamhet är en politisk obunden och ideell utbildningsorganisation och i utbildningen ingår att exempelvis skriva affärsplan, skapa logotyper, identifiera företagets målgrupp och nå kunderna med sin produkt eller tjänst.

– Vi har annonserat i NLT men har också en Facebook-sida, säger Nicolina Fredriksson, marknadsansvarig.

UF-kursen är krävande, både i tid och i engagemang, men eleverna är positiva.

– Jag tror det är viktigt att få prova på företagande, säger Nicklas T Bengtsson, ekonomiansvarig, och får medhåll.

Sopservice UF tar uppdrag i Lidköping med omnejd, hittills har de fått nio kunder. Hur lång tid ett uppdrag beror mycket på hur kunden har sorterat innan.

– Men vi åker oftast två och sedan får man in rutinen på återvinningscentralen, säger Jacob Bergman.

UF Skaraborg

UF-företagande är en gymnasiekurs som ges av skolans lärare genom utbildningsorganisationen Ung företagsamhet, UF. Det är en ideell och politiskt obunden utbildningsorganisation som funnits i Sverige sedan 1980-talet.

Mest läst