Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Elpriset har skjutit i höjden

Priserna för el har ökat kraftigt under det senaste året. I Lidköping är ökningen nästan 25 procent sedan förra året. Det visar den så årliga Nils Holgersson-rapporten som kartlägger avgifter och taxor för landets kommuner.

Skövde har klart lägst avgift för el, sopor, VA och fjärrvärme i Skaraborg, det ger dem en tredjeplacering på listan över landets billigaste kommuner. Skara är tvåa i Skaraborg och Lidköping fyra, i riket hamnar de på nionde respektive 18:e plats. Dyrast i västra Skaraborg är Grästorp som är på 181:a plats av landets 290 kommuner.

I snitt står 29 procent för el, där elnätsavgiften är den dominerande delen av trots den kraftiga ökningen av elhandelspriset.

– Med tanke på de orimliga höjningarna som skett hittills måste kostnaderna bromsas kraftigt framöver. Det är viktigt att de nya reglerna för elnätsföretagens intäktsramar verkligen får effekt. De signaler vi fått om att elnätsföretagen kan ta ut ännu högre priser innan regleringen träder i kraft väcker oro, säger Jennie Wiederholm, ordförande för Nils Holgersson-gruppen.

Knappt hälften av kommunens taxor och avgifter, i snitt 46 procent, är relaterat till fjärrvärme där Grästorp är dyrast i västra Skaraborg, följt av Lidköping. Skövde är billigast i Skaraborg.

Essunga och Lidköping är har lägsta soptaxan. I Grästorp är priset ungefär det dubbla och i Götene är priset också högt.

VA-avgiften är lägst i Lidköping och Götene, högst i Essunga och Grästorp.

Sammantaget är Grästorp dyrast. Månadskostnaden för den lägenhet som räknats på i rapporten är 2 065 kronor, nästan 500 kronor högre än i Skövde. Skillnaderna kan delvis förklaras av att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än i kundtäta orter. Men det förklarar inte hela skillnaden enligt Nils Holgersson-gruppen.

Nils Holgersson-gruppen består av representanter för Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO.

Mest läst