Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Socialen

Extern aktör utreder kommunens agerande

En extern aktör kommer att göra utredningen som ska ge svar på om socialtjänsten i Lidköping på något sätt brustit i fallet där ett barn i treårsåldern misstänks ha bragts om livet.

Barnets familj har haft viss kontakt med socialtjänsten i Lidköping och kommunen meddelade på torsdagen att man gör en så kallad Lex Sarah-anmälan i ärendet.

Socialchefen Helen Smith har nu beslutat att en extern aktör ska sköta utredningen.

– Det är två skäl till det. Dels handlar det om att vi har en hög arbetsbörda på kontoret dels om att vi vill säkerställa att utredningen upplevs så opartisk som möjligt, säger hon.

Enligt Helen Smith är det en "erfaren handläggare från en annan kommun" som kommer att göra utredningen. Lidköpings kommun har tecknat ett avtal med kommunen. Ett avtal som i dag inte har ett slutdatum utan kommer att rulla tills utredningen är färdig.

– Personen har startat sitt arbete i dag och kommer att sätta sig in i ärendet, läsa akter och intervjua personal. Det går inte säga nu hur lång tid det kommer att ta, säger hon.

Är det normalt att ta in en extern utredare?

– Det kan jag inte riktigt svara på, men med tanke på allvaret i ärendet och också den stora uppmärksamhet det fått så känns det som ett naturligt beslut, säger Helen Smith.

Finns det i dag någonting som tyder på att ni brustit i ert ansvar?

– Det går inte att svara på så här tidigt utan det är det som utredningen får visa.

Läs mer: Misstänkt för mord på barn i Lidköping
Läs mer: "En fruktansvärd tragedi för familjen"

Mest läst