Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Greta-effekt i hela världen – klimatstrejker i nästan 100 länder

För andra gången samlas svenskar över hela landet i dag i en klimatstrejk. Internationellt planeras manifestationer i nästan 100 länder inspirerade av miljö­aktivisten Greta Thunberg.

– Vi hoppas att ingenting tidigare i historien kommer att mäta upp mot storleken av den här klimatrörelsen, säger Isabelle Axelsson, klimatstrejkare i Stockholm.

I Sverige förbereds manifestationer i minst 114 städer. Klimatstrejken är den andra större sedan samlingen den 30 november i fjol, inför FN:s klimatkonferens. Och engagemanget har vuxit – framför allt internationellt – enligt aktivisterna.

– Det är mycket mer globalt den här gången. Det är väldigt många fler länder än Sverige som ska delta och demonstrera, och visa sitt missnöje, säger Isabelle Axelsson.

Hittills är klimatmanifestationer registrerade i nästan 1 700 städer i sammanlagt över hundra länder.

Demonstrationerna är inspirerade av miljöaktivisten Greta Thunberg och hennes uppmärksammade skolstrejk för klimatet. Den svenska 16-åringen har sedan i somras sittstrejkat för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm varje fredag. Och strejken har fått spridning långt utanför landets gränser. Tusentals barn och ungdomar har strejkat i bland annat Australien, Tyskland och Storbritannien.

Fredagens manifestation syftar till att få politikerna att skynda på arbetet med att nå de internationellt överenskomna klimatmålen.

– Det är jättemånga arter som dör ut, både växter och djur, och det är människor som dör varje dag på grund av klimatförändringarna och klimatkrisen. Det är inte acceptabelt, säger Isabelle Axelsson. (TT)

Greta Thunberg

Greta Thunberg, född 2003, har sedan i somras skolstrejkat utanför riksdagshuset i Stockholm varje fredag, med löftet om att inte sluta förrän svensk politik är i linje med Parisavtalet från 2015.

Greta Thunbergs agerande har inspirerat mängder av skol- och gymnasieungdomar i andra länder att också manifestera för klimatet. Samtidigt har hon själv blivit inbjuden att tala vid exempelvis FN:s klimatkonferens i Polen i höstas, Världsekonomiskt forum i Davos i januari och vid ett seminarium om framtidens Europa i Bryssel.

Greta Thunberg är barn till skådespelaren Svante Thunberg och sångerskan Malena Ernman. Farfar Olof Thunberg är dessutom välkänd för många som berättarröst i filmer och sagor om björnen Bamse.

Mest läst