Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

uf företagande 1
På UF-kontoret i Skara finns ett kreativt rum där möten hålls och nya idéer bollas. De fyra anställda är från vänster: Hanna Hjalmarsson Borén, projektledare, Alma Ederborn, informatör, Erik Sand, projektledare, och Marcus Särkijärvi, regionchef.

”Ju tidigare man börjar desto bättre”

Att tränas i att tänka utanför ramarna, våga satsa på en idé – och misslyckas. Ingredienserna i ett lyckat entreprenörskap kommer inte alltid av sig självt och där spelar organisationen Ung företagsamhet en stor roll. – Målet är att främja entreprenörskap och skapa tillväxt, säger regionchefen Marcus Särkijärvi.

Även om många typiska entreprenörer tycks stråla av självförtroende och har en talförmåga som gör andra avundsjuka behöver det inte vara så.

Hanna Hjalmarsson Borén är en av fyra anställda på Ung företagsamhets regionkontor i Skara. Hennes projektledarroll är riktad mot elever i grundskolan.

2011 tog sig ordet entreprenörskap in i skolans läroplaner. UF-företag kopplas främst ihop med gymnasieelever men arbetet börjar tidigare än så, menar hon.

– Vi har tre olika läromedel som är riktade mot grundskolan. Det är spel och övningar som på olika sätt handlar om hur samhället fungerar. Det handlar också om att främja ett fritt tänkande, säger hon.

Forskning visar att ju tidigare man börjar, desto bättre går det.

– Personer som driver UF-företag har i framtiden högre lön och startar i högre grad egna företag, som dessutom har bättre lönsamhet. De drabbas också av arbetslöshet i lägre utsträckning, säger Marcus Särkijärvi, regionchef på UF Skaraborg.

På kontoret i Green tech park i Skara har han ett finger med i det mesta. Den viktigaste rollen handlar dock om ekonomin. Ungt företagande är en ideell förening och Skaraborgskontorets budget på 2,5 miljoner kronor växer fram till hälften med medel från Skolverket. De får en krona per medborgare från kommunerna i Skaraborg och resten bidrar det lokala näringslivet med.

Uppdraget kokar ner till:

– Att främja entreprenörskap och på så sätt skapa tillväxt, säger Marcus Särkijärvi.

De två andra anställda på kontoret i Skara – Erik Sand och Alma Ederborn – arbetar främst mot gymnasieeleverna, den viktiga grupp som ska ta första steget in i företagslivet genom att starta, driva och sedan avsluta sitt UF-företag.

Vilket allt fler gör. UF är representerad på 15 av Skaraborgs 18 gymnasieskolor och nuvarande läsår driver 744 elever ett UF-företag, mot 686 och 620 åren innan.

De anställda i Skara åker runt på skolorna och har kontinuerlig kontakt med eleverna. Mycket arbete riktas också mot lärare och skolledare. För är de nöjda, sporrar de i sin tur eleverna.

Just nu läggs stort fokus på den stora UF-mässan i Sparbanken Lidköping arena den 22–23 mars, dit alla UF-företag i Skaraborg är inbjudna. De får ställa ut och sälja sina produkter och inspireras av föreläsare.

De lokala näringslivet deltar också, bland annat i juryn till mässans olika priser såsom: ”årets innovation” eller ”årets affärsplan”.

12 tips till unga företagare

Kerstin Wångstedt är rådgivare och verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum i Lidköping. Här ger hon sina bästa tips till unga företagare:

Agera! Företagande handlar om att vara företagsam. Gör du inget så blir det inget!

Vad är ditt mål med företaget? Sätt mål, både på kort och lång sikt.

Gör det du tror på. Gör det du gillar och brinner för och är bra på.

Gör en affärsplan, men var beredd på att vara flexibel efter vad som fungerar i praktiken.

Gör grundjobbet ordentligt, se till att kunna din produkt och fördelarna med din produkt.

Utan kunder inget företag! Fokusera på att ge värde till kunden och skapa goda relationer. Nöjda kunder tipsar också vidare.

Mest läst