Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Läkare orosanmälde misshandel av yngre barn

Socialjouren i Skövde fick en orosanmälan från läkare om misstänkt barnmisshandel i fallet med den avlidna treåringen. Anmälan gällde treåringens yngre syskon. Nu utför Skövde kommun en lex Sarah-utredning.

Ärendet som är anmält till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, gäller det tragiska ärende där en treåring i Skaraborg misstänks ha mördats och ett yngre syskon misstänks för att ha utsatts för grov misshandel. En bekant till barnens familj sitter häktad misstänkt för båda brotten.
Det är sektor socialtjänst i Skövde kommun som vill säkerställa att socialjouren inte brustit i sina rutiner. I anmälan framgår det att ansvariga chefer i dagsläget inte hittat någon uppenbar brist i handläggningen.
Det som skett är att en läkare på Skaraborgs sjukhus gör en orosanmälan till socialjouren klockan 19.00 den 9 oktober. Anmälan gäller misstänkt barnmisshandel av det yngre syskonet. I anmälan framkommer att barnet har ett äldre syskon.
Socialjouren gör en skyddsbedömning och lämnar därefter över ärendet till barnens folkbokföringsort för fortsatt handläggning.
– Den skyddsbedömning som jourpersonalen gjorde vid tillfället bygger på att skyddet för barnet var tillgodosett utifrån att barnet vistades på sjukhus. Den ärenderapport som upprättades skickades till berörd hemkommun under kvällen (kl 23.36) så att hemkommunen har rapporten tillhanda påföljande morgon, uppger Peter Alfh, avdelningschef för sektor socialtjänst
Den 10 oktober framkommer det att ett syskon till barnet avlidit. Misstänkt brottstid mot det äldre barnet enligt kammaråklagare skedde någon gång mellan klockan 18.00 och 23.00 den 9 oktober.
Socialjouren i Skövde hanterar akuta ärenden utanför kontorstid för alla 15 kommuner i Skaraborg. Barnens hemkommun har tidigare lex Sarah-anmält fallet, och de båda utredningarna kommer att göras parallellt. Utredningen ska lämnas till IVO senast om två månader.

 

Mest läst