Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Skaraborgs tingsrätt8

Lärare fick handgripligen flytta på elev

Skolinspektionens talan ogillades i det uppmärksammade ärendet mellan Lidköpings kommun och Barn- och elevombudet, Beo. Läraren hade rätt att flytta på en elev från en soffa på en skola i Lidköping. Det slår Skaraborgs tingsrätt fast i en dom som kom på fredagsförmiddagen.

Beo ansåg att eleven blivit kränkt och begärde att kommunen skulle betala 10 000 kronor i skadestånd till eleven. Kommunen har hävdat att det inte varit frågan om kränkande behandling och har inte gått med på att betala skadestånd.

Det var hösten 2017 som några elever blockerade en huvudkorridor med en soffa på skolan. Tillsägelser från personal att soffan skulle ställas tillbaka ignorerades.

Då gick en lärare fram och tog ett grepp runt elevens huvud och in i armhålan och lyfte upp honom ur soffan. Det hela var över på några sekunder. Händelsen filmades och har varit en del av underlaget i rättegången.

Tingsrätten anser att greppet varit milt, kortvarigt och befogat. Elevens beteende har varit ordningsstörande, menar tingsrätten, och han har inte hörsammat tillsägelser.

Mest läst