Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

håkan karlsson 1
Håkan Karlsson är ansvarig UF-lärare på De La Gardiegymnasiet.

Läraren som brinner för entreprenörskap

Håkan Karlsson är läraren på teknikprogrammet på De la Gardiegymnasiet som brinner för entreprenörskap. Och om sanningen ska fram är han själv en stor entreprenör. Inte konstigt då att han för fjärde året axlar rollen som ansvarig lärare för UF-företagen på DLG. – Det är så roligt att se hur eleverna utvecklas, säger han.

Med bara några dagar kvar till UF-mässan är det full fart på DLG Norra, där Håkan Karlsson arbetar som lärare. De sista detaljerna ska finslipas inför mässan och Håkan finns där för att coacha eleverna. För fjärde året har han varit ämnesansvarig lärare för UF och entreprenörskap.

– Min roll har varit att samordna och dessutom hålla kontakten med näringslivet. En gång i månaden har vi lärare på DLG träffats för att ubyta erfarenheter, säger han.

Håkan har jobbat som lärare på DLG sedan millenieskiftet, men redan i slutet på 90-talet jobbade han på skolan som IT-tekniker. Slumpen gjorde att han blev yrkeslärare och läste därmed in pedagogiken.

– Jag var på elprogrammet från början, men har breddat mig alltmer och sedan 2009 jobbar jag på teknikprogrammet.

Håkan har många bollar i luften, men för att det inte ska bli för många har han fått lägga sitt politikeruppdrag åt sidan. Däremot driver han ett ekologiskt lantbruk i Skarstad och är aktiv i flera föreningar.

– Jag brinner för entreprenörskap, säger han.

Inte konstigt då att han tagit på sig rollen som ansvarig UF-lärare.

– Det ger så himla mycket tillbaka, menar Håkan, som berättar om elever som inte vågat stå och prata inför klassen, men ”äger rummet” på mässan när de ska sälja sina produkter.

– Det är helt magiskt. Många utvecklas på det personliga planet, konstaterar han.

Håkan kommer att finnas på plats båda mässdagarna och hans främsta uppgift blir att även här coacha eleverna och som han själv säger ”hålla humöret uppe på dem”.

– Det är många timmar de ska stå i sin monter och orken kan tryta.

Många priser kommer att delas ut under UF-mässan när den avslutas på fredag och utan att nämna några namn tror Håkan att några av dem kommer att hamna på teknikprogrammet. Ett av priserna går dessutom till Årets UF-lärare.

Vad tror du, hamnar även det priset på teknikprogrammet?

– Det skulle naturligtvis vara roligt, säger han, men jag fick det för fyra år sedan och det är ju upp till eleverna att nominera.

Mest läst