Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Lidköping i topp i lärarrankning

Lidköping och Grästorp tillhör toppskiktet, medan Götene och Skara rasar på Lärarförbundets ranking.

För sjuttonde året i rad presenterade Lärarförbundet på torsdagen sin rankning Sveriges bästa skolkommun. Topp två på årets lista är precis som i fjol Vellinge och Orust, med Vadstena som ny trea.

Lidköping avancerar 13 platser jämfört med fjolårets ranking och hamnar nu på plats elva, placeringen före Grästorp som tappar fem platser.

Siffrorna är betydligt dystrare för Götene, som tappar 84 platser till placering 162, och Skara som tappar 77 platser och är nere på 245:e plats. Allra sist bland landets 290 kommuner placerar sig Fagersta.

I rankingen tittar Lärarförbundet på hur kommuner har satsat på skolfrågor utifrån 13 olika kriterier.

– I sanningens namn får relativt små förändringar i den egna eller andra kommuner effekt på rankningen. Och det viktigaste är inte rankningen i sig, utan att resultaten väcker diskussion, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, till TT.

Hon fortsätter:

– De kommuner som placerar sig bra har tydliga mål, koll på läget och har gjort medvetna investeringar. De har också en bra dialog med sina lärarorganisationer om vilka insatser och åtgärder som behöver komma på plats.

Så här placerar sig kommunerna i västra Skaraborg på rankingen (förändring från i fjol inom parentes): 11) Lidköping (+13), 12) Grästorp 12 (-5), 58) Essunga (+5), 133) Vara (-18), 162) Götene (-84), 245) Skara (-77)

Så görs rankingen

Lärarförbundets rankning baseras på 13 kriterier. Rankningen är heltäckande och omfattar förskola, fritidshem, grundskola och till vissa delar gymnasieskola. Såväl kommunala som fristående skolor ingår, men rankningen säger inget om en specifik skola. Data har samlats in från SCB, Skolverket, partsgemensam statistik och enkätsvar från förbundets lokalavdelningar.

De 13 kriterierna är: Resurser till undervisningen, andel behöriga lärare, lärartäthet, friska lärare, lärarlöner, kommunen som avtalspart, andel barn i förskola, betygsresultat årskurs 9 (två mått), andel elever som är godkända i alla ämnen i åk 9 (två mått), andel elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 3 år samt andel elever som uppnår grundläggande behörighet för högskolestudier.

Källa: Lärarförbundet

Mest läst