Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

1/2
ANNONS ▼

Mordbrand på Esplanaden - Lidköpingsbo åtalas

Det var den 30 december som en kraftig brand utbröt i källaren till ett flerbostadshus på Esplanaden. Nu åtalas en Lidköpingsbo i 45-årsåldern för att ha tänt på.

Det var på eftermiddagen som en familj satt och fikade i sin lägenhet då de upptäckte rök utanför fönstret. När de tittade ut såg de att röken kom från en ventilationslucka i källaren under dem.

Enligt polisförhören larmade de räddningstjänsten och gick sedan ut i trappuppgången och ner till källardörren. När de öppnade bolmade röken ut.

Efter att ha larmat grannarna tog sig de flesta boenden i huset ut på gården medan räddningstjänsten arbetade med att släcka branden i källaren.

På fredagen, en månad efter branden, kom åtalet mot den man i 45-årsåldern som suttit häktad misstänkt för mordbrand. Mannen greps redan på plats och erkände då att det var han som tänt på i källaren.

Mannen åtalas nu för mordbrand eller i andra hand grov skadegörelse. Han åtalas också för ringa narkotikabrott eftersom han var påverkad.

Branden kunde släckas ganska omgående och resulterade inte i några allvarliga personskador. De materiella skadorna och kostnaden för sanering och reparationer uppskattas av bostadsbolaget till runt 400 000 kronor.

Enligt räddningstjänsten var det dock stor fara för liv och hälsa. Själva branden spred sig inte från källaren, men den kraftiga röken var livsfarlig. Personal från räddningstjänsten säger i förhör att om en person gått in i källaren hade det räckt med några få andetag för att personen skulle ha tuppat av. Röken spred sig även till andra lägenheter via el- och telekablar.

Den åtalade mannen erkände först till poliser på plats att han tänt på, samt även i ett sms till en bekant. De uppgifterna tog han senare delvis tillbaka och säger att han inte minns några detaljer på grund av att han varit påverkad.

Medräknat bostadsbolaget handlar det om totalt 13 målsäganden. Ett tiotal boenden i huset yrkar skadestånd, delvis för kränkning och delvis för ersättning för självrisk, totalt ett belopp på cirka 130 000 kronor. Många fick saker de förvarade i sina källarförråd förstörda.

Flera av personerna i huset kunde inte återvända till sina lägenheter på flera dagar.

Mest läst