Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Matilda Nordling 2

Sjukhuset betalar Matildas operation

Skaraborgs sjukhus har fattat beslut om att betala Matilda Nordlings operation i Barcelona. Och inte nog med det, de står även för resa, nödvändig vård och eftervård. Beslutet är dessutom förankrat på högsta nivå i regionen.

Det var under måndagen som Christer Printz, chefläkare på Skaraborgs sjukhus, meddelade att Västra Götalandsregionen betalar Matilda Nordlings nackoperation i Barcelona. Detta trots att Försäkringskassan säger nej.
– Detta gör vi för att det handlar om ett livshotande tillstånd om vi inte gör något och då måste det gå före eventuell ekonomi, säger Christer Prinz.

NLT har i ett par artiklar berättat om Matilda Nordlings allvarliga nackskada. Hon skadade sig för 13 år sedan på en gymnastiklektion i skolan och har sedan dess levt med svåra smärtor. Hon har genomgått flera operationer och behandlingar i Sverige utan resultat.

Den sista tiden har hennes tillstånd försämrats ytterligare och hoppet har ställts till det privata sjukhuset Hospital Teknon i Barcelona där en av världens bästa neurospecialister jobbar. 
En operation där kostar över en miljon kronor. Familjen hjälpte Matilda med de 200 000 kronor som krävdes för att boka operationen, men i förra veckan kom beskedet att Försäkringskassan inte betalar resterande 800 000 kronor.

De pengarna ska vara inbetalda senast på torsdag och på måndagen kom beskedet att Skaraborgs sjukhus betalar operationen. 
– Vi har behandlande läkare i Lidköping och på Sahlgrenska som varit väldigt engagerade i patienten och läkaren på Sahlgrenska (Olle Bunketorp, red anm), har förordat Barcelona. Enligt honom är det bara Barcelona i hela Europa som klarar av att göra dessa operationer, säger Christer Printz.

Skaraborgs sjukhus tar inte bara på sig kostnaden för operation utan lovar att bekosta även resa, vistelse på sjukhus och eventuell eftervård.
Beslutet på Skaraborgs sjukhus har förankrats hos sjukhusdirektör Jörgen Thorn, men även på högsta ort, hos hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.
– Vem som till slut betalar, det vet inte jag. Det får vi komma överens om tillsammans i regionen. Om kostnaden ska tas regionalt eller inte. Det blir en senare fråga, säger Christer Printz.

Matilda behöver i alla fall inte betala något?
– Nej, som jag ser det så kommer det inte att behövas, säger Christer Printz.

I skrivande stund orkar inte Matilda Nordling ge någon kommentar till nyheten, på grund av sin svåra värk. Hon är fortfarande inlagd på sjukhuset i Lidköping.

Läs mer: Försäkringskassan säger nej till Matilda
Läs mer: Matilda kämpar för att få livet tillbaka

Mest läst