Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Socialtjänsten agerade enligt rutiner i misstänkt barnmordsfall

Socialtjänsten i Lidköping agerade enligt praxis och rutiner i kontakterna med den avlidne treåringens familj, enligt en utredning som gjorts av en extern utredare.

Det var den nionde oktober som ett barn i treårsåldern kom in till Skaraborgs sjukhus med svåra skador. Barnet dödförklarades dagen efter och en 26-årig man, som var sammanboende med mamman till barnet, häktades sedermera misstänkt för mord.

Familjen har tidigare vid flera tillfällen varit i kontakt med socialtjänsten i Lidköping, som efter att barnet avled valde att göra en lex-Sarah-anmälan. Anledningen var att få till stånd en utredning som skulle syna kontakterna med familjen och svara på frågan om socialtjänsten agerat korrekt eller borde ha vidtagit andra eller ytterligare åtgärder, som till exempel att omhänderta barnet.

Uppdraget gick till en extern utredare, vars rapport blev klar på onsdagen. Slutsatsen är att socialtjänsten agerat korrekt och att "händelsen inte bedöms vara ett missförhållande enligt lex-Sarah".

– Bedömningen som utredaren gör är att vi har haft en rättsäker handläggning i ärendet och agerat korrekt i de kontakter som varit mellan familjen och vår socialtjänst, säger Helen Smith, socialchef i Lidköpings kommun och fortsätter:

– Det är en fruktansvärd händelse som har berört många människor. För mig som ytterst ansvarig chef så känns beskedet bra, att vi har följt praxis och rutiner, men det lindrar ju samtidigt inte de tragiska omständigheterna.

Den åtta sidor långa utredningen är av sekretesskäl till stora delar maskad vilket gör det svårt att få en detaljerad bild av vad utredaren kommit fram till. Det framgår att flera personer har intervjuats: vuxenhandläggare, metodutvecklare, behandlare och en kurator.

Det finns inga detaljer om antalet kontakter mellan socialtjänsten och familjen, något som inte heller socialchefen Helen Smith närmare vill gå in på.

– Dels av sekretesskäl och dels av respekt för familj och anhöriga, säger hon.

Utredaren skriver i rapporten att "den huvudsakliga orsaken till att ingen agerat är att det inte fanns några signaler på att ... for illa i dagsläget", samt att "inget tydde på att ... hade skyddsbehov förrän ... kom in till sjukhuset."

På torsdagen får Inspektionen för vård och omsorg, IVO, rapporten och kommer därefter göra sin bedömning.

NLT har sökt utredaren via telefon, men utan framgång.

Mest läst