Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Stämmer staten på 32 miljoner för cancermiss

Av svenska läkare fick Lennart Andersson, 59, från Lidköping beskedet att hans prostatacancer var obotlig och att han bara hade månader kvar att leva. Men läkare i Finland hade helt andra besked. Nu stämmer han den svenska staten.

Den finska privatkliniken upptäckte ett 25-tal metastaser och kunde med ett nytt radioaktivt läkemedel helt bota cancern.

Nu stämmer Lennart Andersson svenska staten för missen – på drygt 32 miljoner kronor.
- Den röntgenutrustning som finns på sjukhuset i Skövde måste vara uråldrig eller något fel är det för den såg inte min cancer som fanns i skelettet, däremot gjorde maskinen i Finland det direkt, säger Lennart Andersson och fortsätter:
- Vi har olika röntgenmaskiner runt om i Sverige och det beror på var i Sverige du bor vilken vård du får, det är det som är fel. Det står klart och tydligt i lagen att vi ska ha liklydig vård.

I stämningsansökan, inlämnad vid Stockholms tingsrätt, påstår han att bara ett fåtal i Sverige har möjlighet att bli undersökt med utrustning likvärdig den som i Finland upptäckte hans skelettcancer. Därigenom anser Lennart Andersson att svenska staten brustit i ansvar.

Stämningen riktas mot staten men NLT har gett Skaraborgs sjukhus möjlighet att kommentera Lennart Anderssons påståenden om röntgenutrustningen men sjukhuset har valt att i nuläget inte kommentera.

Om Lennart Andersson får skadestånd kommer han skänka pengarna till Cancerfonden.
- Någon måste göra någonting, kan detta hjälpa så är det väldigt bra och det är därför jag skänker alla pengar till Cancerfonden, säger han till NLT.

Mest läst