Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Vegansk kokbok UF
Blivande kocken Karin Lewenstedt tog chansen att göra en egen kokbok när det var dags för att göra gymnasiearbete och starta UF-företag. Nu har hon släppt Mitt veganska pentry i 500 exemplar och är en av många utställare på den regionala UF-mässan.

Veganska recept för studentpentryt

Drömmen är att få laga mat på alla kontinenter, och helst vegansk sådan. I sommar tar Karin Lewenstedt studenten, just nu gör hon praktik i stjärnkocken Mathias Dahlgrens kök och har redan släppt sin första kokbok, Mitt veganska pentry.

– Den är lite tänkt åt studenter och maten är gjord i mitt pentry, säger Karin Lewenstedt.

Det innebär att maten går att laga på liten yta, råvarorna är billiga, recepten anpassade för ungefär två personer och helt utan animaliska ingredienser.

– Men allt går att hitta i vanliga matbutiker.

Karin Lewenstedt kommer från Stora Levene och går tredje året på restaurang- och livsmedelsprogrammet på De la Gardiegymnasiet. Boken är både hennes gymnasiearbete och UF-företag och innehåller allt från höstgrytor till brödsallader, pizza, pasta och tomatsås.

– Det finns alltid mycket tomatsås i frysen. Man gör en rätt stor sats, fryser in och sedan har man alltid god mat.

Utöver att göra recepten har hon också skrivit alla texter, fotograferat bilderna i boken och redigerat innehållet i boken som tryckts i 500 exemplar.

– Det har varit ett väldigt brett och mångsidigt arbete, jag har lärt mig väldigt mycket, säger Karin Lewenstedt.

Och mer kunskap får hon när hon gör praktik i köket på lakto-ovo-vegetariska restaurangen Rutabaga i Stockholm. Den drivs av prisade kocken Mathias Dahlgren och ersatte hans tidigare Matsalen, som hade två stjärnor i Guide Michelin.

– Jag tycker om fine dining och à la carté men jag har aldrig varit på en restaurang med så exklusiv mat som är växtbaserad, säger Karin Lewenstedt.

Under de sju veckorna kommer hon också få praktisera på grannkrogen Matbaren, som också drivs av Mathias Dahlgren, och har en stjärna i Guide Michelin. Där är maten inte vegetarisk men det är inget problem.

– I köket smakar jag av både ägg och mjölkprodukter men om jag kan välja väljer jag veganskt, säger Karin Lewenstedt, vars sikte är ställt på ett yrkesliv i restaurangköken.

– Målet är att testa att arbeta på alla kontinenter, men det kommer ju att ta ett tag.

Mest läst