Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Fyra män åtalade efter skuldindrivning hos Varabo

I nästan en timme blev Varabon misshandlad av fyra män som skulle driva­ in en skuld. En av dem uppges vara medlem i mc-gänget Bandidos. När de lämnade gården tvingade de till sig en bil.

Händelserna utspelades på en fastighet i Vara kommun en eftermiddag i mitten av augusti.

Då dök tre män i 25-årsåldern upp hemma hos en man och en kvinna, enligt stämningsansökan för att kräva in en skuld för obetald narkotika åt en fjärde person, en 48-årig man som uppges vara medlem i mc-gänget Bandidos. Samtliga de fyra åtalade hör hemma i Västsverige.

Mannen som bor i huset hade köpt hasch av 48-åringen, men säger i förhören att han betalat det mesta och att den skuld som återstod var 3 000 kronor. De tre männen hävdade däremot att Varabon var skyldig 24 000 kronor.

Enligt polisens förundersökning blev mannen nedslagen när han vägrade betala. De tre männen ringde sedan 48-åringen, som strax därpå kom till gården på motorcykel. Enligt Varakvinnan hade han en Bandidos-väst på sig.

De fyra männen har sedan enligt åtalet slagit, sparkat och stampat på Varabon. Han uppger också en av männen tryckte en spruta i bröstet på honom och tömde innehållet.

Under tiden hade Varabons fru gått undan och ringt 112 för att larma polis och ambulans. När hon gick tillbaka mot huset uppger hon att en av männen kom emot henne med ett basebollträ och krävde att få nycklarna till hennes bil, annars skulle maken få mer stryk.

Hon överlämnade nycklarna till en av männen och kvartetten lämnade sedan gården.

Den misshandlade mannen fördes till sjukhus med bland annat ansiktsskador och skador i ett ben. Enligt sjukhusets rättintyg gick det inte att fastslå att han hade någon främmande substans i kroppen.

Dagen därpå greps 48-åringen när han körde motorcykel på en väg utanför Trollhättan. Ett par veckor senare greps ytterligare en av männen, också det i Trollhättan. Han stoppades när han körde bilen som stals på gården i Vara, nu försedd med stulna registreringsskyltar.

I mitten av september respektive början av oktober kunde också den tredje och fjärde mannen gripas.

Alla fyra står åtalade för försök till grov utpressning mot mannen och grov utpressning mot kvinnan. De nekar till brott och hävdar att de aldrig varit på gården. Av förhör framgår att två av männen är vänner, men i övrigt hävdar männen att de inte känner varandra. En av de yngre männen säger dock att han vid något tillfälle träffat 48-åringen och säger att ”Han är Bandidos”. I övrigt är de mycket förtegna i förhören och svarar oftast ”inga kommentarer” på frågorna.

Bland bevisningen finns omfattande listor över männens telefonkontakter sinsemellen och även med mannen och kvinnan på gården. Dagen före angreppet fick kvinnan bland annat ett sms där det stod ”Tjena de e NN:s (48-åringens) vän som ska ha pengarna ring mig”.

Hon kontaktades enligt förhören även dagarna efter 48-åringen gripits och uppmanades att dra tillbaka sin anmälan för att få tillbaka bilen.

I bevismaterialet finns också en bild på en grupp män i en mc-klubb som enligt polisen är en supportergrupp till Bandidos. På bilden syns bland andra 48-åringen och två av de andra männen.

Mest läst