Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Kryp_Pressbild.jpg
I ett unikt samarbete har Bohuslän big band och Regionsteatern väst dans skapat dans- och musikföreställningen Kryp som hade urpremiär i går i Vara konserthus.

Premiärkrypen intog konserthuset

Efter mer än två års arbete hade det unika samarbete som lett fram till dans- och musik­föreställningen Kryp i går urpremiär i Vara konserthus.

– En passande dag för en urpremiär. För i dag är det precis tio år sedan på dagen som Vara konserthus invigdes med en konsert, berättar Ralph Soovik, trombonist i storbandet Bohuslän big band (BBB).
Första kontakterna mellan storbandet och dansarna i Regionteater väst dans togs för 2,5 år sedan. Det mötet ledde fram till föreställningen Kryp.

Kryp har ingen uttalad handling utan skildrar samhälle där dans och musik förenas i en intensiv, laddad och energifylld liveupplev­else. Allt i en härlig blandning av musik och rörelse.
– Det är ett kollektiv med individer (kryp) precis som ett storband. Det har varit viktigt att storbandet här inte­greras med dansarna och inte blir något kompband, säger Malin Hülphers som gjort musiken till Kryp.
En tanke som koreografen Camilla Ekelöf snappat upp och sett som en utmaning till en dubbel scenupplevelse med såväl livedans som livemusik.
Inte nog med det. För det blir även en väldigt tight sådan där musikerna i högsta grad är delaktiga och dansarna följer varje ton och rytm på ett suveränt sätt.
Det är sällan man ser att en ståbas fungera så väl och rätt i ett mer udda danssammanhang. Helt underbart.

Dansarna har själva hittat inspirationen till sina karak­tärer med hjälp av boken Kryp med foto av Johan Hallmén och text av Lars-Åke Janzon.
Under sommaren har de också studerat olika insekter för att komma lite närmare deras beteende och rörelsemönster.
Inspiration i form av kroppsspråk och scenkonstnärliga idéer till föreställningen har även hämtats från danskompaniet Dar es Salaam international i Tanzania.
De kommer i sin tur också att producera en egen version av föreställningen Kryp som ska visas i oktober på Visa2dance-festivalen.
Rummet som skapats av scenografen Tomas Sjöstedt är mörkt och påminner om underjorden inspirerat av insekters yttre skelett och sköldar, vingar och skal.

Tillsammans med de 14 musikerna i BBB och de 7 dansarna bildar scenografin en skön helhet som till Malin Hüphners musik i Hoppstjärt, Tromstekelns dör och Walking bug blir otroligt bra.
Och som i denna spännande lite spökliga och läskiga värld sätter rejäl fart på fantasins smaklökar.
Föreställningen Kryp, som under urpremiären vis­ades för mellanstadieelever i Vara kommun, kommer nu att gå på turné med 36 före­ställningar inplanerade i Västra Götalands-regionen.

kryp 2.jpg
Tilde Oldin:– Den var bra och det var bra dansare. Sofie Svanberg:– Den var jättebra. Bra dansare och bra musiker. Carl Neck:– Föreställningen var bra, spännande och lite läskig.
Kryp 3.jpg
Kryp 4.jpg
Mest läst