Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Droppa sockret, du är söt som du är

Det är fredag och en myskväll står på schemat. En vecka har äntligen gått och för att belöna oss själva efter en genomförd vecka i skolan eller på jobbet laddar vi upp ordentligt med godsaker. Till middag blir det pizza med vitlöksås och senare framför en film väntar en stor påse godis, chips med dipp och popcorn. Efter att ha tagit sig igenom veckan vill vi unna oss och anser att vi gjort oss förtjänta av de där godsakerna som nu står framdukade på bordet. Att äta så här någon gång då och då är fullt normalt, men när man ständigt låter mat och onyttigheter vara en belöning eller tröst bör man stanna upp och tänka till. Vad är det egentligen vi gör mot våra kroppar?

Vi inför ständigt fler faktorer i vår vardag som innefattar onyttig mat och snacks, utan att det egentligen är meningen. Vi ska umgås med en kompis och träffas då över en fika. Fokuset, det vill säga att umgås med en kompis flyttas därmed och handlar helt plötsligt om vilken kaka du ska välja och vilken storlek du ska beställa in av latten. Ett annat exempel är när vi går på bio för att se uppföljaren av den där filmen som var så bra. I biosalongen sitter vi istället och letar i godispåsen efter vilken godis vi ska äta därnäst. Visst, bio och popcorn är väl något som hör ihop och jag vill inte att någon på grund av denna krönika ska avstå det vid nästa biobesök. Vad jag menar är att vi ofta äter onyttigheter och snacks som ett invant beteende. Vi går ju trots allt på bio för att se på film, inte trycka i oss massa onyttigheter. Så nästa gång, fråga dig själv: ”Är jag verkligen sugen på popcorn?”

”Oj vad jag har varit trött i dag, ikväll ska jag unna mig en påse godis” är något jag hör ofta. Visst är det bra att belöna sig själv när man utsatt sig för något man tyckt varit jobbigt, men att unna sig för minsta lilla sak är inte hälsosamt. Jag har aldrig förstått hur att unna sig kan förknippas med att trycka i sig socker i mängder. Vi alla vet att socker är skadligt för kroppen, och inte minst vårt psykiska mående, ändå är detta den metod vi fortfarande anser vara bäst för att berömma oss själva. I min mening är det fel att kalla detta beteende för att unna sig, då vi snarare gör oss själva en otjänst. Att unna sig borde handla om att ge kroppen, ens mående och hälsa vad den behöver för att må bra och tyvärr gör inte socker detta. Socker kan få oss att må bra under den korta tid blodsockret fortfarande är på topp, men bortsett från detta utvecklar vi bara ett beroende. Med ett sockerberoende händer saker inuti kroppen som inte är bra för någon människa.

Jag menar som sagt inte att man helt och hållet ska utesluta onyttigheter ur sitt liv. En lördagskväll med en godispåse är något vi alla är i behov av ibland och det kan vara viktigt för vårt psykiska mående. Vad jag menar är att vi måste sluta förknippa mysiga sociala tillställningar med sötsaker och onyttigheter. Det går att ha det trevligt utan att behöva blanda in mat och snacks i bilden, och om man inte kan det är det hög tid att se över sitt ohälsosamma beroende.

Mest läst