Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Skärmavbild 2018-04-18 kl. 09.25.50

Feminist eller sexist – du väljer

En krönika om kvinnors rättigheter må kännas klassiskt, men då året är 2018 och problemet fortfarande kvarstår kommer även denna krönika att beröra ämnet feminism.

Vad som lockade mig att skriva om detta var en lektion vi hade i skolan för någon vecka sedan. Ämnet var sociologi och ojämlikheter mellan män och kvinnor kom på tal. Läraren gav oss några minuter för att med personen vi satt bredvid diskutera om huruvida vi var feminister eller inte.

För mig och min partner blev diskussionen inte särskilt lång då vi båda utan tvekan var överens om att ja, självklart är vi feminister. Vårt korta samtal gjorde det möjligt för oss att smyglyssna på våra klasskamraters diskussioner, något som visade sig vara mer provocerande än intressant. Runt om mig hörde jag uttalanden som ”Alltså jag tycker ju att alla ska ha samma rättigheter, men jag är inte feminist”.

Det är inte första gången jag hör en kommentar som denna användas när feminism kommer på tal och jag vet att ämnet tyvärr kan få många att vrida på sig och känna sig obekväma. Det gör mig ledsen att ett så viktigt ämne därför skojas bort eller inte tas på allvar, och jag är övertygad om att det handlar om okunskap. Visst är det förståeligt att inte vilja titulera sig utefter något man inte känner sig påläst på, men enligt mig är feminismen inte särskilt komplicerad och kräver inte en heldag bakom datorskärmen för att förstå sig på. Feminismen värnar om något så enkelt som allas lika rättigheter, oberoende av kön.

Feministiska rörelsers försök att stärka kvinnan betyder inte att det finns en nedvärderande eller hatisk syn på män. Det handlar inte om något annat än att genom systerlig support försöka skapa lika förutsättningar för alla samhällets individer, något som egentligen borde vara självklart.

Jag hade en kompis som en gång sa: ”Efter att på grund av sitt kön ha begränsats till att inte få rösta eller göra abort, att på grund av att hon är kvinna diskriminerats, misshandlats och till och med mördats ska män vara glada att det enda vi kvinnor vill ha är jämställdhet”.

Denna mening får man kanske ta med en nypa salt, men den visar enligt mig hur viktigt det är att stå upp för sina åsikter och framför allt våga benämna sig själv som feminist. Är du inte helt säker på vad titeln innebär, ta ditt ansvar och läs på.

Jag har genom åren hört många människor säga att de inte är feminister men aldrig hört någon benämna sig som sexist, något jag anser dig som icke-feminist vara. Vad du indirekt säger när du väljer att inte titulera sig som feminist är att du inte tror på allas lika rättigheter oberoende av kön, vilket kallas sexism.

Ta dig en funderare över sistnämnda mening, vilken titel väljer du helst? Sök upp information om så behövs för att nästa gång du får frågan om du är feminist eller inte aktivt välja, är du feminist eller sexist?

Mest läst