Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Skärmavbild 2019-01-23 kl. 10.14.07
Viktor Weihard.

Flera små kan skapa något större

Jag har funderat i nästan en hel vecka och inte kommit på något att skriva om. Kanske något om regeringsvalet? Nej, jag är inte tillräckligt insatt för att kunna tycka till om något så komplext. Kanske skriva något om nyårslöften? Nej, det finns inte tillräckligt mycket att tycka till om. Kanske något om gymnasievalen? Nej, jag känner mig rätt färdig med det.

Jag kom nyss tillbaka till skolan från ett underbart jullov och en grym skidsemester. Hjärnan håller fortfarande på att starta samtidigt som man försöker att inte gå och lägga sig för sent på kvällarna. Man brottas med att behöva göra saker man inte vill, till exempel gå upp tidigt och sedan lägga sig i matchande tid. Man hittar ingen supermotivation till att en vardagskväll sitta och knappa på sin uppsats eller nöta in språkglosorna.

Det kanske bara är jag som känner så här men jag tycker det verkar som att stora delar av världen befinner sig i ett liknande läge. Vi har ett stort klimathot över oss och alla pratar om hur mycket vi måste ändra på vår livsstil. Ändå är det som om det bara är en liten del som är villiga att göra något. Det är inte speciellt många som drar ned på sin konsumtion av rött kött, länder smiter undan sina klimatmål och företag satsar inte speciellt mycket på att utveckla klimatsmarta drivmedel och fordon.

Partierna till höger klagar på att Centern och Liberalerna gör en uppgörelse med Socialdemokraterna och Miljöpartiet för att äntligen kunna lösa den svenska regeringsfrågan. Visst, de kanske inte ska jubla över att de inte själva lyckades komma till makten men mängden klagande är helt absurd. De lyckades inte komma på en egen lösning och Sverige behöver en regering. Istället för att tycka så synd om sig själva är det är dags att tänka om och komma igen.

Det nya året har som vanligt gett många en energirusch, ett nytt år, ett nytt jag. Allting från att man ska äta mindre onyttigheter till att man ska träna mer. Många klarar sig januari ut, i alla fall på gymmet. Där är det definitivt fler personer i januari än andra månader. Enligt SVT sålde många gym 2016 dubbelt så många årskort i januari jämfört med andra månader och hos Sats stod januari för cirka 16 procent av årsförsäljningen. Fast framåt februari brukar sötsuget ta över, man klarar inte att hålla sig borta från allt gott längre och samtidigt minskar gymkunderna successivt.

Trots mina svårigheter att komma på idéer har jag till slut lyckats skriva en krönika. Jag tog mina halvdana idéer och satte ihop dem till något som funkade. För om flera små hjälps åt kan man skapa något större som blir ganska bra. Hjälper alla till och sköter sin del av klimatansvaret kan vi förhoppningsvis klara av det hot vi står inför. Om personerna med nyårslöften hjälper varandra kanske man kan klara sig längre och hålla löftena vid liv ända till mars.

Mest läst