Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Skärmavbild 2018-05-02 kl. 08.21.15

Halvfullt eller halvtomt?

Är du en person som ser det till hälften fyllda vattenglaset som halvfullt, eller ser du det som halvtomt? Vilken inställning vi har till saker och ting här i livet påverkar oss själva och vår omgivning mer än vad man kan tro. Ser du vattenglaset som halvfullt är du förmodligen mer åt det optimistiska hållet. Du har alltså en positiv inställning till det mesta och ser saker från den ljusa sidan. Ser du å andra sidan vattenglaset som halvtomt har du antagligen en mer pessimistisk inställning. Då kan du se problem som egentligen inte är några problem och du lägger ofta ner mer energi på att klaga än att vara glad.

”Optimisten har lika ofta fel som pessimisten, men har mycket roligare”. Bara för att man har en pessimistisk inställning behöver det inte betyda att man är dålig på något sätt. Nej, tvärtom, du kan ha en negativ inställning och ändå lyckas med det du vill i livet. Det är bara det att med en positiv inställning, ett optimistiskt synsätt, blir allt mycket roligare. Inte bara för dig själv utan även för alla människor i din omgivning. För glädje smittar faktiskt av sig. Är du glad och positiv mot människorna omkring dig kommer de i större utsträckning bli glada och positiva mot alla människor i sin omgivning. Och dessa människor kommer också att bli mer glada och positiva och sprida glädjen vidare. Är du glad och trevlig kan du alltså påverka otroligt många andra till att också bli det!

Det är inte bara för att du blir gladare och ser färre problem som du gynnas av att vara optimist. Forskning har dessutom visat att personer med ett positivt synsätt ökar sina chanser att leva längre, minskar risken för att drabbas av psykisk ohälsa, minskar risken för flera sjukdomar som till exempel hjärt- och kärlsjukdom och får därutöver en hel del andra fördelar.

Huruvida man är optimist eller pessimist beror delvis på vilka gener man har. Man föds alltså med ett positivt eller ett negativt synsätt. Det låter ju väldigt orättvist. Ska vissa personer få födas med alla fördelar som ett positivt tänkande för med sig medan andra är dömda att för evigt vara negativa? Nej, självklart inte. Optimism går, som nästan allt annat, att träna upp. Även om grundinställningen man har delvis beror på ens gener är det aldrig försent att träna upp sig till att bli mer positiv.

Så är du en person som ser det till hälften fyllda vattenglaset som halvfullt, eller ser du det som halvtomt? Om du redan ser det som halvfullt, grattis! Fortsätt sprida din positiva energi till omgivningen. Om du ser vattenglaset som halvtomt är det dags för en förändring. Du har ju faktiskt allt att vinna med ett mer positivt tänkande.

Mest läst