Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

gustav

Se det stora i det lilla

Feber. Jag fryser som om hela kroppen vore täckt med snö. Nästa sekund svettas jag som en vandrare på väg genom öknen under stekande sol. Hosta. Man kan missta mig för en rökare som försöker få upp det där slemmet i halsen men aldrig lyckas. Muskelvärk. Vid varje hostattack trycks 1 000 nålar in i ryggen och jag grimaserar av smärta. Influensan. Det är just vad jag hade för några veckor sedan. Faktiskt en ganska otrevlig upplevelse kan jag garantera er kära läsare. Men jag överlevde i alla fall och fick i och med sjukdomen tid till en hel del filosofiska stunder på soffan.

När man är sjuk känner man sig, i alla fall jag, liten och hjälplös. Man orkar inte göra något annat än att ligga på soffan eller i sängen. Det blir ganska tråkigt i längden, speciellt om sjukdomen varar under en lång period. Roliga saker som händer under tiden kan till exempel vara att någon säger något snällt eller roligt, att man blir lite extra ompysslad, eller att man får sin favoritmat. När man är frisk däremot rullar dagarna på i ett enda svep och det är sällan man hinner uppskatta allt som egentligen händer.

Många människor har ofta något speciellt de ser fram emot, något de längtar till. Det kan vara en resa, ett kalas eller en speciell årstid. Det kan vara händelser som är nära eller långt bort i tiden, som är stora eller små. Men när man går och längtar efter saker samtidigt som dagarna sveper förbi i skolan eller på jobbet glöms det där vardagliga lätt bort. Det där som man uppskattar när man är sjuk men inte ens tänker på i vanliga fall. Nu menar jag absolut inte att man aldrig ska längta efter saker, tvärtom är det bra att se fram emot något och ha ett mål att nå. Men glöm inte att se det vackra i varje dag, för vi lever bara en dag i taget.

Det finns ett ordspråk som lyder ”som frisk har man 1 000 önskningar, som sjuk har man bara en”. När man precis har varit sjuk är det väldigt lätt att relatera till det. Är man frisk borde man kanske vara mer tacksam över hur bra man egentligen har det. Tänk på det nästa gång du klagar över att det regnar eller något annat liknande problem, som egentligen inte är något problem. Sådant tar bara energi, energi du istället skulle kunna lägga på något bättre, till exempel att ge någon en komplimang och lysa upp den personens dag.

För att sammanfatta vad jag vill ha sagt: lev i nuet. Förgyll tillvaron för dig själv och din omgivning genom att se det vackra i det vardagliga. Och var glad och positiv, för du är ju förhoppningsvis frisk och har alla möjligheter att göra det bästa av varje dag.

Mest läst