Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

966048_0.jpg
Jaktexperten Thomas Persson, anställd jägare på Koberg, informerade vid träffen i Gendalen om vildsvinets utbredning, jakt och nödvändigheten av samverkan för att minska vildsvinsskador på odlade grödor.

Sverige har fler vildsvin än älgar

I utbredningsområdet Skåne i söder till Dalarna (Borlänge) i norr finns det idag runt 300000 vildsvin. Numerären är därmed större än den svenska älgstammen. Vildsvinen förökar sig med cirka 20 procent per år och saknar naturliga fiender, frånsett trafiken och svenska jägare.

Thomas Persson, yrkesanställd jägare på Koberg utanmför Sollebrunn, där man årligen skjuter 250 vildsvin, känner uppstickaren i den svenska faunan väl.
När PR Älgskötselområde, som organiserar 27 jaktlag inom Sollebrunn, Magra, Bäreberg, Essunga med flera plater, höll jägarträff i Gendalens bygdegård var Thomas på plats.
Just nu reser han runt hela Västra Götaland för att på Länsstyrelsens och Jägarförbundets uppdrag informera om vildsvin. Det handlar om själva jakten, men också om annat:
– Bland annat etik och moral och om vikten av samarbet och en gemensam policy mellan jägare, lantbrukare och andra odlare för begränsa de skador vildsvinen orsakar, sa Thomas.
Föreläsaren betonade att vildsvinet normalt inte är aggressiv mot människan. Men de kan göra skenanfall för att sedan plötsligt stanna upp och försvinna. Då gäller det att ha litet is i magen.
Skadade eller hotade blir scenariot ett annat. Persson rådde exempelvis att i händelse att man kör på ett vildsvin med bilen fortsätta något hundratal meter innan man stannar.
– Om vildsvinet kvicknar till vid vägkanten är risken överhängande att det går till attack direkt. Sätt ut din viltdekal, som bör finnas med i bilen, och anmäl att du kört på ett vildsvin ett par hundra meter från viltolycksmarkeringen.
Pyschjakt med belysning på geväret är numera tillåtet på försök. På dagtid används gråhund eller jämthund.
Jakt på svinet är möjlig såväl natt som dag. En komplikation är dock att eftersök av skadat svin kan bli mycket vanskligt nattetid.
Dels lämnar djuren minimalt blodspår, dels är det mycket agressivt. De är kända för att. liksom björnen, göra en ”metkrok”, alltså en snabb sidoförflyttning och sedan anfalla förföljarna från sidan eller bakifrån.
Därför rådde Thomas att vid eftersök använda två hundlag, ett spårande och ett ställande.
– En galt på 300 kilo kan nå 45 kilometers hastighet på kortare sträckor.
Att försöka springa från den är inte att tänka på.
Vildsvin kan åsamka stora skador i lantbruksgrödor och på en natt ödelägga hela villaträdgårdar i sitt bökande efter mat.
Ett sätt att minska detta är att anlägga speciella foderplatser långt från odlingar. Då håller sig vildsvinen där. Men skytte bör inte bedrivas på foderplatsen, i så fall återvänder de kloka vildsvinen inte.
Jakt kan istället ske vid åtelplatser.
Under kvällen i Gendalen antogs också bestämmelser för årets älgjakt. NLT återkommer med detta referat.

Missade du Gendalen-träffen? Ny chans ikväll då Thomas Persson gästar jägarträffen i Trökörna bygdegård.

Vuxna djur 1 augusti till och med 31 januari, årsungar, ”kultingar”, hela året.
Om suggan har två kultingar är suggan fredad, men kultingarna får skjutas.
Kaliber: så grov som möjligt rekomenderas, minimum 6,5.
Mest läst