Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

181103-palmoljeljus-800838_se.nlt_1.jpg
Många har under alla helgons dag besökt Västberga kyrkogård i Stockholm för att tända ljus och minnas sina anhöriga.

Allhelgona – ljushögtid med miljöpåverkan

Runt om i Sverige vallfärdar människor under allhelgonahelgen till kyrkogårdar och minneslundar för att tända ljus. Men den stämningsfulla kyrkohögtiden har en baksida.

Gravljusen innehåller ofta ljusmassa från palmolja. Dessutom har de vanligen en behållare i plast och ett lock i metall, skriver Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur.

Tidningen tipsar om Svanenmärkta blockljus av stearin i en återbrukbar gravlykta som alternativ.

Alla helgons dag är en kristen högtid som funnit i det svenska kyrkoåret sedan medeltiden. Sedan 1953 firas den alltid på den lördag som infaller mellan den 31 oktober och 6 november.

Förra året besökte nästan 40 procent av svenskarna en kyrkogård under allhelgona, visar en undersökning från Svenska kyrkan.

Fakta: Palmolja

TT

Palmolja är en vegetabilisk olja som finns i bland annat i kakor, godis, choklad, popcorn för mikron, tvål, smink, färdiglagade livsmedel, biobränslen och ljus.

Palmoljan utvinns ur oljepalmer som odlas i stora plantager, framför allt i Indonesien och Malaysia. Indonesien producerar hälften av all palmolja i världen.

Stora arealer regnskog har huggits ned för att ge plats åt oljepalmsodlingar. Det är vanligt att det kemiska bekämpningsmedlet parakvat, som är hälsoskadligt, används på plantagerna.

Den ekologiska palmoljan står för endast 0,2 procent av den totala produktionen.

Källa: Naturskyddsföreningen

Mest läst