Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

190116-brottskadeersattning-857557_se.nlt_1.jpg
Två personer som inte finns med som målsäganden i domen efter terrorattentatet på Drottninggatan får 125 000 kronor i brottsskadeersättning. Arkivbild.

Två får ersättning efter terrorattentat

Två personer som inte finns med som målsäganden i domen efter terrorattentatet på Drottninggatan får 125 000 kronor i brottsskadeersättning för kränkning, skriver Dagens juridik.

- I de här fallen är de sammantagna förhållandena sådana att det har varit en konkret fara för att personerna skulle bli dödade, säger Ingela Ackemo, jurist vid Brottsoffermyndighetens brottsskadeenhet, till tidningen.

Ytterligare två personer som inte finns med som målsägande anses vara vittnen och har inte rätt till ersättning eftersom de "hade viss marginal att sätta sig i säkerhet."

- De faktiska omständigheterna har sett olika ut och det måste göras en objektiv bedömning av situationen, kommenterar Åsa Lundmark, chef för brottsskadeenheten till Dagens juridik.

Utöver dessa fyra har ytterligare 133 personer ansökt om brottsskadeersättning. Av de ansökningarna är i 24 fall sökanden inte upptagen som målsägande i domen.

Mest läst