Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

181012-akademienkultur-782708_se.nlt_1.jpg
Anders Olsson, Svenska Akademiens ständige sekreterare. Arkivbild.

Per Wästberg ber om ursäkt för förvirringen

Det kom motstridiga uppgifter efter torsdagens sammankomst i Svenska Akademien. Ledamoten Per Wästberg uppgav att två inval skett, något ständige sekreteraren Anders Olsson dementerade. Nu backar Per Wästberg och ber om ursäkt i ett uttalande.

Inget är klart kring inval av nya ledamöter i Svenska Akademien och det är än så länge oklart när besked kan väntas. Per Wästberg har i flera medier uppgivit att man kommit överens om två namn – men att dessa ännu inte tackat ja.

Enligt Svenska Akademiens ständige sekretare Anders Olsson är inget klart kring nya inval.

- Vi har ännu inget klart om invalen. Men det var ett konstruktivt möte, säger han.

Nu ber Per Wästberg om ursäkt i ett uttalande som TT tagit del av.

"Det är riktigt som Anders Olsson säger att några inval inte har gjorts. Jag ber om ursäkt till den eller de kandidater som möjligen har tillfrågats om de skulle godta ett inval", säger han och tillägger att Anders Olsson är den som är talesperson när det gäller inval i Akademien.

"Ville ha betänketid"

Per Wästberg har i ett uttalande till SVT:s "Kulturnyheterna" sagt att Akademien enats om två namn:

”Två valdes in. Den ena är på utlandsresa och kunde ej kontaktas. Den andra ville ha betänketid till måndag. Båda var tagna på sängen. När de förhoppningsvis sagt ja – på måndag sannolikt – får kungen godkänna. Sedan blir det pressmeddelande."

"Fulltalig Akademi"

Förra veckan enades Svenska Akademien om att välja in de två nya ledamöterna Jila Mossaed och Eric M Runesson på stol 15 respektive 1. Det hela offentliggjordes efter det att kungen godkänt invalen, något som måste ske enligt Akademiens stadgar.

Efter förra veckans inval sade Anders Olsson till TT att man vill välja in fler ledamöter så snart som möjligt.

- Vi hoppas att kunna fortsätta med den här invalsprocessen, det är det viktigaste. Den bygger på att dialogen fortsätter med alla parter. Vi ämnar göra det nu också den kommande veckan, fortsätta med diskussionerna så att vi får det gjort innan det är för sent. Vi vill faktiskt få en fulltalig Akademi så snart som det bara är möjligt, sade han då.

Fakta: Per Wästbergs ursäkt i sin helhet

TT

"Det är riktigt som Anders Olsson säger att några inval inte har gjorts. Jag ber om ursäkt till den eller de kandidater som möjligen har tillfrågats om de skulle godta ett inval. Jag ber Akademiens beskyddare om ursäkt om mina uttalanden skadat eller generat honom i händelse några kandidater skulle bli föremål för ansökan om godtagande. Talesperson i fråga om inval och andra Akademiens inre angelägenheter är Sekreteraren och ingen annan."

Fakta: De tomma stolarna i Akademien

TT

Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman är de första som begär och beviljas utträde ur Svenska Akademien. Stol nummer 1, stol nummer 11, stol nummer 13 och stol nummer 15 står därmed tomma.

De ledamöter som just nu är aktiva är: Bo Ralph, Sture Allén, Anders Olsson, Göran Malmqvist, Tomas Riad, Jesper Svenbro, Jayne Svenungsson, Per Wästberg, Kristina Lugn och Horace Engdahl.

Den 5 oktober meddelar Svenska Akademien att Jila Mossaed och Eric M Runesson har valts in på stol 15, respektive 1. De tar sitt inträde vid högtidssammankomsten den 20 december.

11 oktober kommer uppgifter från akademiledamoten Per Wästberg om att två nya ledamöter valts in under kvällens möte. Om så är fallet så är alla platser nu fyllda.

Mest läst