Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

181011-friidopning-782446_se.nlt_1.jpg
Meraf Bahta tog brons på 10 000 meter på friidrotts-EM i Berlin i somras, kort efter att nyheten om att hon misstänks för brott mot dopningsreglerna briserade. Arkivbild.

Beslutet om Bahta dröjer: "Väldigt jobbigt"

Drygt två månader har gått sedan nyheten om Meraf Bahtas misstänkta dopningsbrott briserade. Fortfarande finns inget beslut från dopningskommissionen.

Beslutet kring Meraf Bahta dröjer. Långdistanslöparen misstänks för brott mot dopningsreglerna och ärendet ligger fortfarande hos Riksidrottsförbundets, RF, dopningskommission som utreder fallet och därefter ska besluta att antingen fria Bahta eller skicka vidare ärendet till dopningsnämnden.

- Det är en utdragen process och det är klart att det är väldigt jobbigt för henne, säger friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint.

Friidrottsförbundet har inte fått någon prognos från dopningskommissionen om när beslutet kan komma.

- Vi vet ingenting mer än ni. Att de jobbar på, men när beslut kommer vet vi inte alls, säger Torneklint.

Kan dröja länge

Tommy Forsgren, handläggare för dopningsförseelser på RF, säger till SVT att det får ta den tid det tar – och att även när kommissionen sagt sitt kan det vara långt ifrån över.

- Jag kan inte säga hur lång tid det är kvar, om det föreligger ett straffansvar går ärendet vidare till en straffinstans som ska besluta om en påföljd. Det är ju en helt annan instans som startar en ny utredning och då börjar allt om. Det är alltså omöjligt att säga, och det förutsätter att vår utredning fastställs och den utredningen är ju inte heller klar än, säger han till SVT.

"Försöker orka"

Karin Torneklint har precis som vanligt sporadisk kontakt med Bahta och senast hon hörde något från EM-bronsmedaljören var för några veckor sedan.

- Hon tränar på så gott det går. Men just dagsläget kan jag inte riktigt svara på. Men det jag hörde senast var att hon jobbar på så gott det går och försöker orka, säger Torneklint.

Bakgrund: Bahta-fallet

TT

Den 26 juli avslöjade Aftonbladet att Meraf Bahta har tre missar i vistelserapporteringssystemet de senaste tolv månaderna och därför är misstänkt för brott mot dopningsreglerna.

Förbundet skickade in en begäran om omprövning till dopningskommissionen. I begäran angavs personliga skäl, till exempel kopplade till läs- och skrivsvårigheter och olyckliga sjukdomsfall, samt administrativa skäl, såsom inloggningsproblem och kompletterande rapportering via mejl.

Jurister vid Riksidrottsförbundets dopningskommission har tittat på fallet men beslutat att hennes tre missar kvarstår.

Fallet ligger nu hos Riksidrottsförbundets (RF) dopningskommission som tar beslut att antingen fria, det vill säga ta bort någon/några/alla missarna, eller lämna över ärendet till RF:s dopningsnämnd som utdelar eventuellt straff. Bahta riskerar upp till två års avstängning.

Under utredningen är Bahta fri att tävla enligt reglerna (inte automatisk avstängning under utredning för vistelserapporteringsbrott) så länge inte förbundet väljer att stänga av henne.

På friidrotts-EM i Berlin tog Meraf Bahta brons på 10 000 meter, men valde därefter att avstå 5 000-metersloppet.

Mest läst