Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

190320-algerprotester-911006_se.nlt_1.jpg
Demonstranter fortsatte att marschera i Algeriets huvudstad Alger i tisdags.

Bouteflikas allierade lämnar skeppet

Den sjuklige algeriske presidenten Abdelaziz Bouteflikas regeringsparti FLN överger stödet för ledaren och sällar sig till hans motståndare. Även arméchefen, generallöjtnant Ahmad Gaid Salah, hyllar nu de folkliga protesterna.

"Det algeriska folket har tydligt uttryckt sina åsikter och värderingar och visat dess uppriktigt hängivna insats för Allah och för fosterlandet", skriver arméchefen i ett uttalande.

Bouteflika börjar bli mycket ensam i maktens korridorer, och många frågar sig om han över huvud taget har förmåga att kommunicera med omvärlden.

Vill ha dialog

Att presidentens regeringsparti nu uppges stödja den proteströrelse som lockat ut hundratusentals människor i huvudstaden Alger och andra algeriska städer för att kräva regimskifte, meddelades av landets statliga nyhetsbyrå på onsdagen.

Efter en månads demonstrationer mot Bouteflika efterlyser FLN en dialog.

Tidigare har Algeriets nya oppositionskoalition, Nationell samordning för förändring, krävt att Bouteflika avgår och att militären inte ska blanda sig i den politiska processen. Militären har hittills antytt att den stöder folkets krav, och har hållit låg profil under protesterna.

Avgår inte

Den 82-årige Bouteflika meddelade i februari att han – i strid med författningen – kandiderar till president en femte gång i det presidentval som planerats till den 18 april. Beskedet fick mothugg av befolkningen, som i hundratusental samlades på gatorna för att visa sitt missnöje.

Bouteflika har sedan dess dragit tillbaka kandidaturen, men också flyttat fram presidentvalet på obestämd tid. I stället för att byta ut den styrande makten, som proteströrelsen kräver, har han utlyst en "nationell konferens" som han påstår ska förändra det politiska systemet och förbereda en ny konstitution.

Oppositionen ser detta som ett sätt för Bouteflika, eller dem som vinner på att han sitter kvar, att klamra sig kvar vid makten.

Fakta: Algeriet

TT

Algeriet har cirka 42 miljoner invånare och är Afrikas till ytan största land. Landets export av olja och gas står för 95 procent av exportintäkterna och för 60 procent av statsbudgeten.

Algeriet var en fransk koloni från 1830 och blev självständigt 1962 efter ett nästan åtta år långt och blodigt befrielsekrig.

Demonstrationer i oktober 1988 gjorde att myndigheterna utropade undantagstillstånd. Demokratiska reformer infördes, men när det islamistiska partiet FIS vann valet 1991 klev militären in, vilket utlöste ett inbördeskrig som krävde runt 200 000 människors liv mellan 1992 och 2002. Den väpnade islamistiska gruppen GIA anklagades för mycket av våldet.

Under inbördeskriget vann Abdelaziz Bouteflika presidentvalet 1999 med militärens stöd. Han sjösatte ett försoningsprogram som fick tusentals islamister att lägga ner vapnen.

I presidentvalet i april 2014 vann Bouteflika för fjärde gången. Enligt de officiella siffrorna fick han 81 procent av rösterna.

Parlamentsvalet 2017 gav Bouteflikas parti FLN och samarbetspartiet RND absolut majoritet i parlamentet.

Efter omfattande protester i början av 2019 aviserade den sjuklige Bouteflika att han ändrat sig och inte ställer upp för en femte mandatperiod.

Källa: AFP

Mest läst