Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

181012-irlandbrexitgrans-782653_se.nlt_1.jpg
Irlands och EU:s flagga vajar över gränstrakterna mellan Irland och Nordirland.

Fem heta brexitfrågor i Nordirland

Ingen annan fråga har varit så het i brexitsammanhang som gränsfrågan på Irland. Här är fem orsaker till hettan.

Det handlar om historien

Irland är en delad ö – och delningen har genom åren varit allt annat än fredlig. Ingen vill ha tillbaka den "time of troubles" som under 30 år fram till 1990-talet gjorde Belfast till Europas Beirut, med otaliga bombdåd, mord och våldsamheter. Fredsuppgörelsen i det så kallade Långfredagsavtalet upprätthålls inte minst av mjukare relationer och att gränsen mellan nord och syd inte längre kontrolleras stenhårt av militären.

Det handlar om ekonomin

Dagens osynliga gräns och jämbördiga villkor hjälper företag på båda sidor att verka var de vill. För Nordirland, vars "export" till 60 procent går över till resten av Storbritannien är det dessutom extra viktigt att inte försvaga banden till huvuddelen av landet. Därför vill nordirländarna inte ha någon "tullgräns" eller liknande mot övriga Storbritannien.

Det handlar om känslor

Att styras från London har varit centralt för nordirländarna ända sedan den brittiska kronan skeppade över protestanter till den katolskt dominerade ön på 1600-talet. Ett ifrågasättande av den nationella tillhörigheten riskerar att omedelbart väcka liv i de våldsamma unioniströrelserna igen.

Det handlar om Theresa May

Konservativa partiet har inte längre majoritet i det brittiska parlamentet, utan förlitar sig på stöd från nordirländska unionistpartiet DUP. Därmed riskerar såväl premiärministern som hela regeringen sin ställning om inte nordirländarna får gehör.

Det handlar om framtidens EU

De fyra friheterna – att gods, kapital, tjänster och arbetskraft rör sig fritt över gränserna – är en central del av EU:s inre marknad. Om Storbritannien (och Nordirland) tillåts vara med i en del, men inte allt, öppnar det inte bara för snedvriden konkurrens utan också för att alla andra EU-länder kan tänkas vilja plocka ut sina russin ur kakan. Därför vill de 27 övriga EU-länderna i nuläget inte ge britterna de speciallösningar som London önskar.

Mest läst